Externe

Pentru prima oară în istorie, SUA a furnizat Europei mai mult gaz decât Rusia

Pentru prima dată în istorie, SUA furnizează mai multe gaze naturale lichefiate Europei decât trimite Rusia, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Europa caută alternative, cum ar fi gazul natural lichefiat din SUA în schimbul celui provenit din Rusia, după ce Gazprom PJSC a redus livrările prin Nord Stream, cea mai mare conductă a sa către Europa, și a întrerupt transporturile către țări care nu respectau noile condiții de plată. Rusia a îndeplinit anul trecut peste o treime din cererea de gaze a Uniunii Europene.

„Recentele reduceri drastice ale fluxurilor de gaze naturale către UE înseamnă că este prima lună din istorie în care UE a importat mai mult gaz prin GNL din SUA decât prin conducte din Rusia”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-un tweet. „Scăderea ofertei rusești necesită eforturi de reducere a cererii UE pentru a se pregăti de o iarnă grea”.

Creșterea importurilor de gaze din SUA vine pe măsură ce națiunea crește producția de gaz natural lichefiat în urma exporturilor de pe Coasta Golfului începute în 2016, transformând comerțul global de energie, relatează Bloomberg. Livrările americanilor rămân la capacitate mare chiar și după un incendiu care a avut loc la uzina Freeport LNG din Texas, fiind ulterior închisă pentru reparații prelungite.

După declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în martie, UE a convenit asupra a încă 15 miliarde de metri cubi de gaz american în acest an, în încercarea de a înlocui gazul rusesc. Într-un obiectiv ambițios, statul a încercat să înlocuiască anul acesta o treime din gazul rusesc cu GNL din diverse surse.

Rusia livrează aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaz către Europa prin conducte în fiecare an și încă 14 până la 18 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat.

În combinație cu GNL rusesc, care continuă să sosească în Europa, cu excepția Regatului Unit, țara poate fi în continuare un furnizor de gaz mai mare pentru Europa decât SUA. În 2021, Rusia a fost al treilea cel mai mare furnizor de GNL în Europa, după SUA și Qatar și înaintea Algeriei, potrivit analizei statistice anuale a energiei mondiale a BP Plc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Este de preferat sa platim doublu petrolu
    si ,gazele catre SUA dar sa avem garantzia
    unei SECFURITATZI si paci acceptabile si a
    unei civilizatzii superioare.
    Ce garantzii ne poate da rusia cand SUA ch
    eltueste pentru armata 700 de miliarde
    de dolari iar micutza rusia abia reuseste 50
    milioane de dolari trasi de par dela gura ru
    sului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *