Internațional

People & Power: În căutarea banilor lui Putin

Astfel, în emisiunea video, reporterii străini asamblează o poveste intrigantă a liderului enigmatic de la Kremlin în cadrul călătoriilor din centrul Moscovei până la un club de judo din Sankt Petersburg, de la vilele de țară la un misterios palat de pe malul Mării Negre, în care se arată că Vladimir Putin se bucură de un stil de viață luxos, departe de ochii lumii, și care este în contradicție cu viața unui funcționar public.

Rusia este o țară unde nu faci diferență între activitățile guvernării și grupurile criminale

Investigația a relatat despre modul în care relațiile lui Putin cu unii dintre cei mai bogați și puternici oameni din Rusia, dar și cu oligarhii din fruntea companiilor mari i-au dat undă verde la acumularea unor averi fabuloase în conturile bancare off-shore, care îl plasează în topul celor mai bogați oameni din lume.

Una dintre sursele documentarului, Stanislav Belkovsky, analist politic rus, a declarat că în 2007 premierul rus avea o avere estimată la 40 de miliarde de dolari, însă până în prezent aceasta a ajuns la 60-70 miliarde de dolari, potrivit surselor sale confidențiale din administrația prezidențială.

„Vladimir Putin consideră că banii decid totul în lume și dacă nu deții sume fabuloase, nu te poți proteja atât fizic, cât și politic”, a remarcat Stanislav Belkovsky.

Totodată, în documentar este stipulat că liderul rus ar deține acțiuni la trei mari companii de petrol și gaze din Rusia, precum urmează: 4,5% la „Gazprom”, 37% la distribuitorul de petrol „Surgutneftegas” și până la 75% la compania „Gunvor”, care comercializează petrol.

De asemenea, circulă informații precum că Putin ar dispune de „20 de palate, vile şi reşedinţe”, precum şi de 43 de avioane şi 15 elicoptere al căror „cost total se apropie de miliarde de dolari”.

Andrei Zykov, fost investigator din cadrul Ministerului rus de Interne, a menționat și despre o vilă a liderului rus din Spania.

În documentarul de investigație se vorbește și despre un palat fastuos de pe țărmul Mării Negre, care este strict protejat de către forțele de securitate și bariere de control. Deși oficialii susțin că această clădire nu are nicio legătură cu Kremlinul, documentele, mărturiile localnicilor referitoare la faptul că l-au văzut pe Putin prin acele locuri și securitatea din jurul locului sugerează că acest palat este al lui Vladimir Putin.

People & Power (Oameni & Putere) este o serie de documentare de investigație realizate de reporterii „Al Jazeera English” și difuzate o dată pe săptămână, în fiecare miercuri. Fiecare investigație vizează o problemă de putere din jurul lumii.

(V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *