Actualitate

PERCHEZIȚII în biroul viceministrului de Interne, ordonate de șeful MAI: ”Gaburici nu este o autoritate”

(UPDATE 11.49) Ministrul Afacerilor Inerne, Oleg Balan, a negat faptul că în biroul adjunctului său, Ion Țurcan, ar fi fost desfășurate percheziții în această dimineață, anunță Politik.md. Ministrul a spus că biroul acestuia este încuiat și că viceministrul este bolnav.

„Nu cunosc ca pe numele lui Țurcan să se fi pornit cauze penale”, a precizat Oleg Balan. În același timp, fiind întrebat despre sigiliul pus la ușa biroului viceministrului, Balan a spus că acest lucru s-a făcut din motive de securitate și asta pentru că „se desfășoară o anchetă de serviciu, pe o anumită situație”. Ministrul, însă, a refuzat să spună despre ce situație este vorba.

„Sunt unele bănuieli că s-au folosit date eronate în unele acte, dar este deschisă o anchetă de serviciu pe o anumită situație. Dar vom vedea rezultatele anchetei și vom putea spune detalii doar după asta”, a răspuns scurt ministrul Balan.

(UPDATE 11.00) Potrivit surselor deschide.md, percheziția în biroul lui Ion Țurcan a fost ordonată de ministrul Oleg Balan după ce ieri viceministrul a revenit de la ședința Guvernului și a dispus să fie executate dispozițiile premierului Chiril Gaburici cu privire la verificarea numerelor de înmatriculare false a mașinii cu care circulă șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, și organizarea unui concurs public pentru numirea unui șef plenipotențiar la Inspectorat, în maximum o lună.

Țurcan i-a raportat despre aceasta lui Balan, care se afla într-o deplasare în străinătate. Cel din urmă i-ar fi ordonat, însă, să abandoneze aceste acțiuni, pentru că premierul Gaburici nu este pentru el o autoritate căreia să i se supună.

Controversatul general de poliție Ion Țurcan a fost numit în funcția de viceministru la începutul lui martie 2015. Începând din 2009 el a condus brigada cu destinație specială „Fulger”, iar în gradul de general a fost avansat în 2013, printr-un decret semnat de președintele Nicoale Timofti.

Decretul a fost, însă, precedat de un scandal, după ce, în 2011, ministrul de Interne de atunci, Alexei Roibu, i-ar fi trimis președintelui interimar, Marian Lupu, o scrisoare prin care îi cerea acestuia gradul de general pentru Țurcan. Lupu a declarat atunci, într-o emisiune la Pro TV Chișinău că i-ar fi cerut premierului Vlad Filat explicații, la care acesta ar fi răspuns că nu știa despre solicitarea lui Roibu.

La rândul său, Roibu a pretins că semnătura sa sub această cerere a fost falsificată, dar expertiza grafologică a demonstrat că semnătura era valabilă. Presa a scris că Ion Țurcan ar fi dat mită de 100 de mii de euro pentru a obține gradul de general. 

Numele șefului brigăzii Fulger a figurat în cazul asasinării, în explozia unei mașini-capcană, a omului de afaceri Igor Turcan. Ion Țurcan este implicat, potrivit ziarului Adevărul, în contrabanda cu țigări și este nașul unuia dintre partenerii de afaceri ai lui Igor Țurcan, ucis în luna iunie, 2011.

(Știre inițială) Mai multe detalii vor fi oferite de ministrul de Interne, Oleg Balan, în cadrul unei conferințe de presă care care se va desfășura astăzi, la 10.30, ne-a declarat Alina Merlici, șefa Serviciului de presă al Ministerului de Interne, fără să confirme, dar nici să infirme informația cu privire la percheziția din biroul lui Țurcan.

Ministrul Oleg Balan nu a răspuns la telefon.

sursa: deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *