Actualitate

Percheziţii la SA „Moldovagaz”: Procuratura anunță intentarea unor cauze penale

(UPDATE 14.40) Procurorii au pornit două cauze penale împotriva companiilor MoldovaGaz și ChișinăuGaz, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, depășirea atribuțiilor de serviciu și practicarea ilegală a activității de întreprinzător. Declaraţia a fost făcută astăzi de către procurorul Vitalie Busuioc după efectuarea percheziţiilor la aceste instituţii.

Potrivit reprezentanților Procuraturii Generale, MoldovaGaz și ChișinăuGaz au încheiat ilegal un contract cu un agent economic care procura gaze la un preț redus, iar cheltuielile erau trecute la pierderi și plătite de consumatorii casnici. Magistraţii au suspiciuni şi faţă de procurarea de către Moldovagaz a diferitelor piese și mecanisme de distribuție a gazelor naturale la prețuri de trei ori mai mari decît costul lor real.

(Știre inițială) Procurorii și polițiștii caută probe într-un dosar de corupție și de spălare de bani, scrie publika.md

Contactat de IPN, procurorul Vitalie Busuioc a declarat că percheziţiile sunt efectuate concomitent la mai multe adrese în baza a două cauze penale, fără a preciza despre ce este vorba. Potrivit procurorului, mai multe informaţii urmează a fi oferite în după-amiaza zilei.

Acum o lună Procuratura Generală a anunţat despre ridicarea mai multor acte ce se referă la activitatea economico-financiară a întreprinderilor SA „Moldovagaz”, SA„Moldtelecom” şi SA „Metalferos”. Ridicările făceau parte din şirul de acţiuni procesuale în cadrul investigaţiilor ce ţin de activitatea unor întreprinderi cu capital de stat şi dominaţie pe piaţă, ca urmare a acuzaţiilor aduse la şedinţa plenară a Parlamentului din 15 octombrie. Potrivit procurorilor, actele şi acţiunile administraţiei companiilor respective urmau a fi analizate şi încadrate procesual sub aspect de documentare a comiterii abuzurilor şi depăşirii atribuţiilor prevăzute de legislaţie şi actele normative în domeniu, fapte ce ar fi cauzat prejudicii intereselor publice şi ale consumatorilor de servicii.

Moldovagaz SA este o companie energetică moldo-rusă de tip deschis, ce desfășoară activități de transportare și aprovizionare cu gaz natural și gaz lichefiat pe teritoriul Republicii Moldova. Compania rusă Gazprom deține 50% din acțiunile „Moldovagaz”.

În 2010 ministrul moldovean al economiei (2009-14), Valeriu Lazăr, a respins unele speculații din presa de atunci potrivit cărora Gazprom încearcă să preia Moldovagaz, unicul distribuitor de gaz rusesc din R. Moldova, menționând atunci: „Nu am constatat astfel de intenții din partea Gazprom”, asta după ce unii analiști locali au menționat că societatea rusă dorea să preia complet compania moldoveană.

La sfârșitul anului 2013, datoria „Moldovagaz” față de Gazprom constituia 5,2 miliarde dolari, iar aproximativ 4,7 miliarde dolari (90%) reprezenta datoria regiunii transnistrene.

sursa: publika.md/IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *