Economie

Perciun: SA „Moldovagaz” NU poate deconecta consumatorii datornici la plata gazelor naturale

SA „Moldovagaz” nu poate deconecta toți consumatorii datornici la plata gazelor naturale, așa cum a anunțat această întreprindere pe pagina sa oficială.

Întreprinderea a arătat că, pe 22 februarie 2023, datoria consumatorilor finali pentru gazele naturale furnizate în luna ianuarie curent era de 318,657 de milioane de lei, inclusiv 64,829 de milioane de lei la consumatori noncasnici și 253,828 de milioane de lei la cei casnici, relatează Ziarul Național.

„Cu scopul evitării majorării soldului datoriei consumatorilor finali pentru gazele naturale furnizate…, vor fi deconectate instalațiile de gaze naturale ale consumatorilor-debitori de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale începând cu data de 27 februarie 2023 la consumatorii noncasnici și începând cu data de 1 martie 2023 la consumatorii casnici”, a arătat furnizorul de gaze naturale într-un comunicat de presă.

În replică, președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, afirmă că deconectarea poate avea loc doar cu respectarea prevederilor Legii nr. 340 cu privire la interzicerea deconectărilor de la servicii locativ-comunale în perioada rece a anului, aprobate de actualul Parlament.

„Nu pot fi deconectați consumatorii casnici care cumulativ întrunesc trei condiții: sunt în categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată, au o datorie mai mică de 5 000 de lei și au achitat cel puțin 50% din factura rămasă după acordarea compensațiilor”, a punctat legislatorul.

Menționăm că, potrivit legii, deconectările de la servicii de furnizare a gazelor naturale, a energiei termice şi a energiei electrice către gospodăriile casnice nu pot avea loc în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023. Legea a fost aprobată la finele anului 2022, având drept scop protecţia socială a unor categorii de consumatori, prin excluderea riscurilor de sărăcie energetică a populaţiei vulnerabile în perioada rece a anului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *