Economie

Performanță economică de top: România a înregistrat a doua cea mai mare creștere a PIB-ului în Europa în ultimul trimestru al anului 2022

România, alături de alte trei țări europene, se bucură de o creștere semnificativă a Produsului Intern Brut (PIB) în ultimele patru luni ale anului 2022, conform celor mai recente date furnizate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Potrivit Agerpres, aceste date demonstrează faptul că economiile europene se află încă în plin proces de redresare.

În ciuda creșterii economice neînsemnate de 0,3% în trimestrul patru al anului trecut, la nivelul întregii Uniuni Europene, există state care au reușit să se ridice peste media generală. Conform Digi24, acestea includ România, care a înregistrat o creștere de 1,1%, alături de Irlanda, Danemarca și Cipru, cu o creștere mai semnificativă.

Irlanda este țara care a avut cel mai mare avans față de trimestrul trei, înregistrând o creștere de 3,5%. Pe locul doi se situează România, Cipru și Danemarca, toate cu o creștere de 1,1%. În schimb, alte țări precum Polonia (minus 2,4%), Lituania (minus 1,7%) sau Austria (minus 0,7%) au înregistrat scăderi ale PIB-ului în aceeași perioadă.

Cu toate acestea, trimestrul patru din 2022 a fost mai bun decât cel din aceeași perioadă din 2021. PIB-ul a crescut cu 1,9% în zona euro și cu 1,8% în Uniunea Europeană în perioada octombrie-decembrie 2022, după un avans de 2,3% în zona euro și de 2,5% în Uniunea Europeană, în trimestrul trei din 2022. În rândul statelor membre UE, cele mai semnificative creșteri ale economiei au fost înregistrate în Irlanda (15,7%) și România (5%), singurele scăderi fiind în Suedia (minus 0,6%) și Lituania.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *