ActualitateExterne

Pericolul asupra Europei din partea regimului din Coreea de Nord

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeon a declarat că va discuta cu liderii NATO despre ameninţarea clară pe care Coreea de Nord o reprezintă pentru Europa prin aprofundarea legăturilor militare cu Rusia, avertizând că Moscova trebuie să aleagă între cele două Corei unde se află adevăratele sale interese, transmite Reuters, informează News.ro.

Rusia “depinde în întregime” de direcţia pe care doreşte să o ia în relaţiile viitoare cu Coreea de Sud, a declarat Yoon, adăugând că Seulul va lua o decizie cu privire la sprijinul armelor pentru Ucraina în funcţie de modul în care se desfăşoară un nou pact militar între Moscova şi Pyongyang.

“Cooperarea militară dintre Rusia şi Coreea de Nord reprezintă o ameninţare clară şi o provocare gravă la adresa păcii şi securităţii în peninsula coreeană şi în Europa”, a declarat Yoon pentru Reuters.

Remarcile au fost făcute într-un răspuns scris la întrebările Reuters înainte de o vizită la Washington pentru un summit NATO. Yoon, care a devenit primul lider sud-coreean care a participat la un summit NATO în 2022, urmează să plece luni la evenimentul de la Washington, fiind pentru a treia oară când participă la o astfel de reuniune.

4 țări mari vor trage semnalul de alarmă

Împreună cu Australia, Japonia şi Noua Zeelandă, Coreea de Sud reprezintă cei patru parteneri din Asia-Pacific care participă la discuţiile din 10 şi 11 iulie.

Relaţiile dintre Coreea de Sud şi Rusia s-au deteriorat deoarece Moscova primeşte din Coreea de Nord transporturi de rachete balistice şi artilerie pentru războiul împotriva Ucrainei. Atât Rusia, cât şi Coreea de Nord neagă astfel de tranzacţii. Rusia a numit Coreea de Sud “cea mai prietenoasă dintre ţările neprietenoase”, iar preşedintele Vladimir Putin a declarat că ar face “o mare greşeală” dacă ar decide să furnizeze arme Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *