CSI / Rusia

Persoane necunoscute au încercat să arunce în aer statuia lui Lenin din Donețk

Statuia propriu-zisă nu a fost afectată în urma exploziei produse în noaptea de marți spre miercuri, doar o mică parte din piedestal a fost deteriorată.

Această tentativă de distrugere a monumentului liderilor revoluției bolșevice a provocat indignarea liderilor rebelilor.

"Potrivit informațiilor noastre, explozibilul a fost amplasat de un grup terorist care a comis deja astfel de infracțiuni la Donețk. Aparent, el a prins rădăcini aici, are o rețea mare’" a declarat pentru AFP Eduard Basurin, unul din liderii autoproclamatei "republici populare" Donețk.

Numeroase statui ale lui Lenin au fost dărâmate în Ucraina în ultimele luni, suscitând reacții de indignare din partea rebelilor.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a promulgat în luna mai noi legi care interzic orice fel de propagandă comunistă în țară, spre nemulțumirea Rusiei.

Potrivit noilor legi, monumentele ce glorifică oficiali din epoca sovietică, între care numeroase statui ale lui Lenin din întreaga țară, trebuie demontate, în timp ce localitățile, străzile și întreprinderile ale căror nume au tangență cu perioada comunistă trebuie rebotezate.

Aceste legi au drept scop ruperea definitivă cu trecutul sovietic al Ucrainei, într-un moment în care autoritățile proeuropene luptă împotriva separatiștilor proruși în estul țării, în cea mai mare parte nostalgic față de epoca URSS. Conflictul a făcut peste 9.000 de morți de la începutul său în aprilie 2014. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *