Actualitate

Persoanele care vor comite încălcări la volan vor rămâne fără permis de conducere. Când și în ce condiții se vor aplica noile măsuri

În cazul unei infracţiuni pentru care se prevede pedeapsa privării sau anularea dreptului de a conduce mijloace de transport, organul de constatare ridică permisul de conducere până la pronunţarea încheierii judecătorului de instrucţie. În acest caz, procurorul care conduce sau efectuează urmărirea penală înaintează, în cel mult trei zile, judecătorului de instrucţie un demers cu privire la aplicarea măsurii preventive privind ridicarea provizorie a permisului de conducere. Modificările la Codul de procedură penală au fost aprobate, săptămâna trecută, de către Guvern.

Ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport se va aplica ca măsură principală sau ca măsură complementară la o altă măsură preventivă şi se dispune de către judecătorul de instrucţie la demersul motivat al procurorului care conduce sau efectuează urmărirea penală.

Judecătorul de instrucţie va examina în cel mult trei zile, din data depunerii demersului motivat al procurorului care conduce sau efectuează urmărirea penală cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport, cu emiterea unei încheieri care va conţine una din următoarele soluţii:

– admiterea demersului şi ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport;

– respingerea demersului şi restituirea permisului de conducere titularului.

Ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport se va aplica pe un termen ce nu poate depăşi termenul maxim prevăzut de pedeapsa privind privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport.

Totodată, termenul executării măsurii preventive de ridicare provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport se include în termenul de executare a pedepsei de privare sau anulare a dreptului de a conduce mijloace de transport.

În cel mult trei zile de la data pronunţării încheierii, copia acesteia se înmânează procurorului şi persoanei în a cărei privinţă a fost pornit proces penal sau se remit acestora, în cazul în care nu au fost prezente la şedinţa de judecare a cauzei penale, faptul expedierii consemnându-se în dosar.

Modificările urmează să fie examinate și de către Parlament.

Sursa: bizlaw.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *