Istorie

Personalitatea zilei. Anton Cehov

Tatăl lui Anton Cehov a fost un băcan sărac. El l-a pus pe micul Anton să lucreze în prăvălia lui și să cânte în corul bisericesc pe care îl conducea. După ce a studiat o perioadă scurtă într-o școală greacă de băieți, Cehov intră la gimnaziu, unde va obține cea mai bună educație posibilă în acele timpuri. În ultimii trei de studii gimnaziale, Cehov locuiește singur și-și câștigă existența luâng la gazdă băieți mai tineri. Tatăl său a dat faliment și a plecat cu familia la Moscova în căutarea unei vieți mai bune. În 1879, Anton Cehov se mută și el al Moscova, unde va rămâne până în 1892. Aici, tânărul Cehov este admis la facultatea de medicină pe care o absolvă cu succes. Între timp, el devine principalul sprijin al familiei. Tatăl său nu a reușit decât să găsească munci prost plătite. În postura de cap al familiei, tânărul Cehov a dat dovadă de multă responsabilitate și energie, susținându-și mama și frații mai mici cu banii pe care îi câștiga ca jurnalist și autor de schițe. 

Cehov și-a început cariera de scriitor cu anecdote și în reviste umoristice, pe care le semna cu un pseudonim. În 1888 el era destul de popular pentru publicul nepretențios, având pe cont numeroase lucrări literare. 
 
În 1886, începe colaborarea la revista Novoe Vremia (Timpuri noi), condusă de Alexei Suvorin, cel ce îi va fi editor. În această perioadă, publică proză, lucrând și la piesele sale de teatru. În 1890, efectuează un voiaj în insula Sahalin, unde recenzează populația. În timpul voiajului său în Italia, din 1894, starea sănătății sale se înrăutățește.

În 1896, îl cunoaște pe Constantin Stanislavski, care îi va regiza piesele de teatru. În 1897, este spitalizat, fiin bolnav de tuberculoză pulmonară. Între 1897 și 1901, piesele sale de teatru (Unchiul Vania, Trei surori) sunt publicate și jucate în teatru. În 1901, se căsătorește cu actrița Olga Knipper (1868 – 1959). În 1903, finalizează piesa Livada de vișini. În 1904, boala i se agravează și, la 2 iulie, moare în sanatoriul de la Badenweiler, în Germania.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *