Istorie

Personalitatea zilei. Eugeniu Ureche

Tatăl său Vasile Ureche a fost protopsaltul Catedralei Nașterea Domnului din Chișinău și  oficia slujbe religioase alături de părintele diacon și compozitorul Alexandru Cristea și părintele Mihail Berezovschi. A învățat la Liceul „B.P. Hasdeu” din Chișinău (1928-1934) și la Conservatorul „Unirea” din Chișinău (1934-1938). Eugeniu Ureche își amintește că părintele Cristea, autorul muzicii imnului „Limba noastră”, i-a împrumutat pianul ca să se pregătească pentru a intra la Conservator. 

A fost solist al Ansamblului de cântece și dansuri „Doina” al Filarmonicii (1942-1944), solist al Teatrului de Operă și Balet (1955-1959) și actor al trupei Teatrului muzical-dramatic „A.S. Pușkin” (1945-1979). A colaborat cu Radioul Național, studioul „Moldova-film”, studioul „M. Gorki”, studioul „А. Dovjenco”. S-a manifestat ca actor dramatic, cântăreț de operetă, solist de operă, interpret de muzică populară, regizor și scenograf.

A interpretat și înregistrat la Radio Chișinău piese precum: Of, sărmana păsărea, Frunză verde de salcâm, Dragă mi-e lelița-n vie, Frunză verde doi bujori, S-ar găti badea de nuntă ș.a. inclusiv creații clasice semnate de W.A. Mozart, G. Verdi, D. Fedov, V. Baronciuc ș.a. A interpretat rolurile Mefisto (Faust de Ch. Gounod), Ramfis (Aida) Sparafucile (Rigoletto de G. Verdi), Gremin (Evgheni Oneghin de P. I. Ceaikovski), Karas (Zaporojanul de peste Dunăre de S. S. Gulak-Artemovski), Bonzo (Madame Butterfly de G. Puccini), Demonul (Demonul de A.G. Rubinstein), Atanas (Trembita de I. Miliutin) etc. A jucat în filmele „Leana”,  studioul „M. Gorki” − preşedinte de colhoz (1955); „Andrieş”, studioul „А. Dovjenco” de la Kiev, Strîmbă-Lemne (1955); „Melodii moldoveneşti”, „Moldova-film”,  atamanul Condrea (1955); „Răsăritul zbuciumat”, „Moldova-film”, moşierul (1984).

A decedat în 2005 la Chișinău.

Sursa: chisinau.blogspot.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *