Istorie

Personalitatea zilei. Jerzy Neyman, matematicianul cu renume mondial născut la Tighina

Străbunii lui Jerzy Neyman au avut o soartă tragică. Participând la răscoala poloneză împortiva asupririi țariste din 1863, au rămas fără casă, care fusese arsă, și au fost deportați în Siberia (bunicul după tată) și Asia Mijlocie (bunicul după mamă), de unde s-au mutat în Ucraina, la Kanev, lângă Kiev. Aici s-au căsătorit. Tatăl lui Jerzy- Ceslav a fost al 11-lea copil într-o familie numeroasă cu 13 copii. Datorită eforturilor părinților a putut să obțină studii juridice. A lucrat judecător la Chilia, Ucraina și Tighina, unde s-a și născut în anul 1884 viitorul matematician și statistician. Biografia lui Jerzy poate fi împărțită în trei perioade, rusă (1884 – 1921), poloneză (1921 – 1938) și americană (1938 – 1981).

În anul 1897 tatăl său Marian- Ceslav a fost transferat cu slujba la Harkov, unde fiul său a aboslvit gimnaziul Nr.3. În anul 1912 Jerzy a fost admis la facultatea de fizică și matematică a Universității din Harkov, una dintre cele mai bune în Rusia țaristă, unde au studiat și au predat și alți basarabeni. 

Licența luată în anul 1916 cu un subiect din calculul integral a fost menționată cu medalie de aur. La 1 septembrie 1917 a fost angajat ca asistent la catedra de matematică a Universității tehnice din Harkov, unde a luat și gradul de magistru în științe.

În urma războiului sovieto-polonez, în toamna anului 1921 Neyman părăsește definitiv Rusia sovietică pentru Polonia. După 1924 a avut un grant de la fundația culturii populare, care i-a permis să se deplaseze la Londra și să inițieze o colaborarae foarte fructoasă cu Egon Sharpe Pearson, matematician, biolog și filozof, iar în anii 1926-1927 a beneficiat de un grant Rockefeller, care i-a permis să facă stagii la Londra și Paris.

În anul 1930 Jerzy Neyman paricipă la Primul congres internațional al matematicienilor, unde a prezentat capodopera matematică, deschizătoare de noi orizonturi în statistică, "Asupra verisimilitudinii ipotezelor", cu care a devenit celebru în statistica matematică. Revenind în Polonia în același an, a prezentat o alocuțiune la ședința "Uniunii liber cugetătărilor polonezi" despre costurile suportate de statul polonez pentru întreținerea bisericii catolice, care a stârnit o reacție vehementă din partea cercurilor religioase poloneze. În consecință a fost nevoit să emigreze în Anglia.

În anii 1934-1938 a fost lector iar mai apoi profesor asociat la Universitatea din Londra. În anul 1938 a fost ales profesor de statistică cu sarcină la laboratorul de statistică a Universității Berkeley din California.

A decedat la 5 august 1981.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *