Istorie

PERSONALITATEA ZILEI: Nicolae Paulescu – descoperitorul INSULINEI

Lumea științifică medicală românească și o are parte din cea internațională, îl consideră pe Paulescu ca savantul care a avut contribuia majoră în descoperirea insulinei, prin izolarea hormonului pancreatic și demonstrarea efectelor unice ale acestuia, deschizând astfel drumul spre fabricarea insulinei care medicament pentru tratamentul diabetului zaharat. 

Prima etapă a studiilor și activității sale de cercetare se desfășoară la Paris, începând cu anul1888, când intră la facultatea de medicină. În perioada 1891-1897 lucrează, inițial ca extern, apoi ca intern, la Spitalul Hotel Dieu, condus de profesorul Etienne Lancereaux, președintele Academiei de Medicină din Paris și recunoscut pentru cercetările sale inovatoare în domeniul diabetului zaharat. În 1898 desfășoară importante cercetăr, alături de reputatul fiziologist Albert Dastre, „în scopul de a izola produsul activ al secreției interne a pancreasului”. În 196 a elaborat o metodă originală de extirpare a hipofizei, care a fost preluată în chirurgia umană de H. Cushing. 

Activitatea de cercetare din domeniul diabetului zaharat începe în 1899, sub influența lui E. Lancereaux, când apare și prima publicație referitoare la activitatea experimentală de izolare a hormonului antidiabetic pancreatic. 

Sursa: Mica enciclopedie de mari valori ridicate dintre români

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.