CSI / RusiaMoldova

Peskov: Dorința Gazprom de a-și recupera datoriile pentru gaz din partea R. Moldova nu are niciun substrat politic

Dorința Gazprom de a-și recupera datoriile pentru gaz din partea Republicii Moldova nu are niciun substrat politic, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

„De fapt, discuțiile au loc cu Gazprom, pentru că aceste datorii sunt la balanța furnizorului de gaze. Prin urmare, firesc, dorinţa de a primi banii datoraţi este destul de firească şi normală, mai ales în condiţiile în care datoriile, din păcate, nu se micșorează. Dar pentru detalii, trebuie să întrebați Gazprom. Aici nu există niciun substrat politic. Dacă mărfurile sunt livrate, trebuie plătite”, adeclarat Peskov.

Nu s-a închis robinetul către Republica Moldova. Gazprom a confirmat volumele de gaze pentru țara noastră în luna mai.

Curtea de Conturi a demarat auditul conformității în domeniul gazelor naturale, la data de 12 ianuarie. Principala entitatea supusă auditului este SA „Moldovagaz”, dar pe lângă aceasta, controlul se va efectua și în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate.

Vicepremierul Andrei Spînu, a anunțat că auditul nu va avea loc până pe 1 mai. Potrivit lui, dacă în perioada imediată se selecta compania care să-l efectueze, avea la dispoziție în jur de 2 luni și era clar când urma să fie finalizat. În situația în care auditul s-a amânat guvernarea are niște scenarii, printre care „amânarea termenului” pentru circa 10 luni.

„Se convine ca 1 mai să fie pe altă dată. Al doilea scenariu – Gazprom decide să nu mai furnizeze gaz și atunci noi vom ieși pe piață și cumpărăm gaz de pe piață”, a spus Spînu.

Pe 12 aprilie, Moldovagaz a trimis o cerere scrisă către Gazprom prin care cere prelungirea perioadei pentru efectuarea auditului datoriei istorice. 

Sursa: Unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *