ActualitateCSI / Rusia

Peskov: Rusia își va opri ofensiva doar dacă Ucraina se va preda

Marți, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că Rusia își va opri ofensiva doar dacă Ucraina se va preda.

„Partea ucraineană poate pune capăt (conflictului) chiar în decurs de o zi. Ea trebuie doar să ordone unităţilor naţionaliste şi soldaţilor ucraineni să depună armele şi să pună în aplicarea toate condiţiile stabilite de Rusia. Atunci totul se va termina într-o singură zi”, a afirmat Peskov.

„Niciun termen şi niciun calendar nu a fost stabilit de partea rusă: ”Ne orientăm după declaraţiile preşedintelui nostru”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin, în cursul unei conferinţe de presă.

Acesta a asigurat din nou că ”operaţiunea militară specială” – aşa cum denumesc oficial autorităţile ruse războiul declanşat de ele în Ucraina – ”se desfăşoară după plan”.

Astfel, reprezentantul Kremlinului a reacţionat la afirmaţii atribuite lui Volodimir Zelenski, în faţa şefilor de stat şi de guvern luni la summitul G7 din Germania, în care le ceruse ”să facă maximum” pentru a pune capăt războiului în Ucraina înainte de sfârşitul acestui an.

Rusia a lansat o vastă ofensivă militară în Ucraina la 24 februarie pentru ”demilitarizarea” şi ”denazificarea” ţării vecine, acuzând-o de un pretins genocid împotriva populaţiei rusofone, notează AFP.

Rezistenţa încrâncenată a forţelor ucrainene a forţat Rusia să-şi revizuiască ambiţiile (de a cuceri întreaga Ucraină) şi să se concentreze pe estul ţării. Luptele în Donbas sunt deosebit de înverşunate, iar trupele ruse avansează lent.

Negocierile de pace se află în impas de mai mult timp, fiecare dintre tabere dând vina una pe alta, potrivit agenţiei franceze de presă.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *