Externe

„Peste 10 milioane de ucraineni sunt lipsiți de electricitate”. Zelenski cere din nou protejarea cerului Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa suferea joi seara, întreruperi de urgență ale energiei electrice, după un nou val de atacuri cu rachete rusești, chiar în timp ce temperaturile scad până la îngheț și mai jos, potrivit CNN.

În mesajul său video zilnic, liderul ucrainean a declarat că echipele fac tot posibilul pentru a normaliza alimentarea, dar au avut loc din nou ”întreruperi de energie electrică de urgență, pe lângă cele planificate pentru stabilizare”.

”Începând de acum, peste 10 milioane de ucraineni sunt lipsiți de electricitate”, a declarat el – același număr ca marți seara, după o serie de atacuri cu rachete.

Majoritatea întreruperilor de curent sunt în regiunile Vinița, Odesa, Sumî și Kiev, a precizat președintele.

Yasno, un furnizor de energie electrică din Kiev, a declarat că orașul s-a confruntat toată ziua cu pene de curent de urgență, rețeaua având mai puțin de jumătate din alimentarea normală. De asemenea, el a precizat că inginerii energeticieni încearcă să stabilizeze sistemul pentru a evita daune și mai mari, potrivit sursei citate.

Volodimir Zelenski a declarat că zeci de persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete în Dnipro. În Zaporojie, șapte cadavre au fost recuperate dintre resturile unei clădiri rezidențiale distruse de bombardamentele rusești miercuri seara, a mai precizat el.

”Încă o dată și încă o dată, repetăm partenerilor noștri că doar protecția deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât și Europa de multe posibile escaladări ale agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună cu adevărat capăt războiului”, a declarat liderul de la Kiev, în timp ce Ucraina suportă valuri de atacuri cu rachete.

De asemenea, președintele Ucrainei a salutat reînnoirea pentru patru luni a acordului privind exportul de cereale din Marea Neagră și verdictul la procesul MH17 din Olanda.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *