Social

Peste 100 de clădiri din Chișinău vor beneficia de servicii de termoficare mai bune

Rezidenții din circa 100 de blocuri locative și trei grădinițe din Capitală vor beneficia de servicii de termoficare mai bune și eficiente energetic. La subsolul clădirilor respective urmează a fi instalate 147 de puncte termice individuale, de ultimă generație pentru încălzire și prepararea apei calde, transmite MOLDPRES.

O licitație internațională în acest sens a fost lansată de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) în cadrul celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2). 

Noile instalații vor asigura un consum de energie termică pentru încălzire și prepararea apei calde mai eficient și flexibil, în funcție de necesitățile locatarilor, datorită posibilității de setare a temperaturi dorite la nivel de bloc, prin intermediul panoului de comandă. Totodată, instalația dispune de senzori de temperatură, care oferă opțiuni de ajustare a consumului de energie termică, în funcție de temperatura aerului exterior.

Astfel, imobilele vizate, care în prezent nu dispun de apă caldă menajeră, vor putea restabili sistemul de livrare a apei calde ca rezultat al instalării punctelor termice individuale, deoarece instalațiile sunt dotate cu schimbătoare de căldură, pentru încălzire și pentru apă caldă, cu o capacitate de a prepara apa caldă la subsolul blocului și cu livrare imediată, la temperatura setată.

Punctele termice individuale vor contribui, totodată, la reducerea consumului și vor oferi flexibilitate și eficiență în funcționarea sistemului centralizat de termoficare, excluzând din circuit echipamentele învechite.

Cel de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2) este finanțat de Banca Mondială.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *