Actualitate

Peste 16 mii de șoferi au fost amendați în ultimele 3 luni

„Numărul accidentelor în intersecţie monitorizate video a scăzut simţitor, iar extinderea rețelei de camere de monitorizare este o necesitate şi o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Interne. Intenționăm să instalăm camere de monitorizare a traficului în toate intersecțiile şi pe toate traseele din țară unde riscul de accidente este sporit”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean astăzi, la Măgdăcești, raionul Criuleni, unde a fost testată și inaugurată prima instalaţie video de monitorizare a traficului rutier din afara municipiului Chişinău.

Camerele instalate la Măgdăcești vor monitoriza traficul pe unul dintre cele mai periculoase segmente de traseu din Republica Moldova. În cadrul evenimentului, șeful adjunct al Serviciului Tehnologii Informaţionale al MAI, Dan Chiriţă, a anunțat că în următorii patru ani, vor fi instalate camere de supraveghere în 250 de intersecții din toată țara.

Potrivit datelor privind activitatea Centrului Unic de Monitorizare și Control al Traficului al STI MAI în trei luni, camerele instalate în intersecţii au un efect de disciplinare asupra participanţilor la trafic. Astfel, în perioada de raportare, în cele 34 de intersecții au fost înregistrate 16 450 de încălcări, și aplicate amenzi în valoare totală de peste 5 milioane de lei.

Măsuri disciplinare au fost luate şi în cazul angajaţilor MAI. Potrivit dlui Chiriţa, mai mulţi poliţişti şi angajaţi au fost sancţionaţi disciplinar sau amendaţi pentru încălcarea regulilor de circulaţie rutieră, documentate cu ajutorul camerelor din trafic.

Deşi numărul accidentelor înregistrate în Republica Moldova este în creştere, în intersecţiile monitorizate, incidenţa lor a scăzut semnificativ. Raportul prezentat de CUMCT arată o scădere cu peste 40% a accidentelor, și o reducere cu 60% a numărului de decese în intersecțiile monitorizate.

“Rolul nostru nu este să punem amenzi, ci să schimbăm comportamentul cetățeanului” a menționat șeful adjunct al STI, Dan Chirița.
Centrul Unic de Monitorizare şi Control al Traficului al STI MAI şi-a început activitatea la data de 1 februarie 2014. În acest moment, camerele sunt instalate în 35 de intersecții din municipiul Chișinău și din afara lui.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *