Opinii și Editoriale

Peste 20 de miliarde de dolari „spălați”

E drept că există două direcții posibile: pe de o parte apropierea alegerilor, pe de altă parte punerea la zid a unui grup de mafioți. Fie că e vorba de o direcție sau de alta, noi tot ar trebui să ne bucurăm și să așteptăm ca toți să înceapă să se pârască unii pe alții.

Până la urmă am un zâmbet amar când spațiile media reușesc să ne convingă pe noi că e vorba de bătălia lui Plahotniuc cu Shor și cu Platon. Iar nemulțumirea multora e tot nefirească. E matematic și logic că 10 minus 5 e mai puțin decât 10. Eu chiar cred că e bine ce se întâmplă. Oricum nu am crezut niciun moment că Platon sau Shor, care sunt de vârsta mea, s-au îmbogățit dând cu sapa în grădina părintească. Nu degeaba se insistă ca averile dobândite ilicit să fie confiscate. Dacă nu poți demonstra de unde ai o vilă de milioane, înseamnă că e furată sau primită. Ca să primești un astfel de cadou, trebuie, la rândul tău, să dai ceva ce nu se justifică.

Cu un hoț mai puțin, cu atât mai bine. Cu fiecare escroc arestat, cu atât mai sigur. Cu fiecare judecător corupt înlăturat, cu atât mai aproape de ceea ce ne dorim. Indiferent cât am încerca să spunem că e vina lui X sau planul lui Y, iar că săracul Z (fie Z Shor sau Platon sau Filat) e o simplă victimă, nu trebuie să fim genii sau doctori în matematică și logică ca să înțelegem că și dacă fiecare cetățean al țării ar fi hoț și escroc, când prinzi unul — numărul celorlalți e în scădere.

Vom vedea în zilele următoare ce se întâmplă, câți dintre ei vor merge la pușcărie și câți vor scăpa basma curată. Însă, până una alta, pot spune că ce a făcut acum Procuratura Anticorupție e o acțiune de proporții, pe care nu mi-am imaginat-o acum un an. De șase ani de când sunt în Moldova, e prima dată când văd o astfel de reținere. De parcă ne-am uita la știrile din România și la intervențiile DNA-ului.
În ultimul an s-au făcut cele mai multe și neașteptate arestări. Să fie doar un război între oligarhi? Să fie semnul presiunii europene? Nu uitați: după furtul miliardului, Moldova a ajuns falimentară, iar dacă vrea să vadă bani europeni, e obligată să lupte cu corupția. De aceea, eu cred că ceea ce vedem, e mai mult decât o răfuială între găști. Este, mai degrabă, un pas necesar, o acțiune obligatorie. Mai ales că urmează alte întâlniri cu FMI.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *