Social

Peste 2000 de dosare despre crimele comise în perioada sovietică vor fi desecretizate

Informațiile cu privire la încălcările flagrante ale drepturilor omului, admise în perioada sovietică pe teritoriul actual al Republicii Moldova, vor fi accesibile pentru public, informează Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Peste 2000 de dosare stocate în Depozitul special de stat al SIS vor fi transmise Agenției Naționale a Arhivelor. Un Acord în acest sens de directorii celor două instituții.

„Acordul prevede transmiterea etapizată a documentelor de arhivă care fac parte din Fondurile Serviciului, în special, cele cu referire la represiunile politice din perioada sovietică, precum și, în premieră, a dosarelor privind activitatea administrativă a instituției coercitive sovietice din cadrul RSS Moldovenești”, se arată în comunicatul SIS, scrie Radiomolova.md.

Șeful SIS, Alexandru Musteața, a declarat că instituția va continua eforturile întru definitivarea procesului de selectare și de prelucrare a materialelor din arhiva deținută pentru a facilita transmiterea acestora către Agenția Națională a Arhivelor, astfel încât persoanele interesate de cunoașterea trecutului istoric al țării să poată avea acces la aceste dosare.

La rândul său, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a mulțumit Serviciului pentru deschidere și aportul consistent întru valorificarea patrimoniului documentar național, menționând că va opta în continuare pentru consolidarea relațiilor mutuale de cooperare pe sectorul dat de activitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *