Actualitate

Peste 600 de agenți publici din 25 de raioane au fost instruiți să prevină riscurile de corupție

Astfel, la instruiri au participat peste 610 de persoane, secretari ai consiliilor raionale, primari, viceprimari și responsabili de documentarea riscurilor de corupție și planificarea activităților de înlăturare a acestora. Aceștia au aflat mai multe despre cadrul legal și normativ în materie de integritate și măsuri anticorupție. Totodată, participanții au învățat cum să elaboreze un plan de integritate și cum să completeze Registrul riscurilor de corupție.

„Acest curs de instruire mă va ajuta, la nivel practic, să identific vulnerabilitățile și factorii de risc în activitatea mea și a instituției în care lucrez, să implementez un sistem eficient de gestiune a riscurilor prin asigurarea transparenței în procesul de elaborare și de adoptare a deciziilor, prin evitarea conflictelor de interese”, a menționat Iurie Frunză, secretar al Consiliului Local din satul Echimăuți, raionul Rezina.

„Fiind un domeniu nou de activitate pentru administrația publică locală, importanța acestor instruiri este vitală, deoarece facilitează activitatea angajaților din domeniul dat prin economisirea de timp la realizarea activităților care, în ultima vreme, nu sunt deloc puține”, a declarat Tatiana Beschieru, șefa Secției Administrație Publică, Consiliul raional Nisporeni.

Potrivit Strategiei Naționale Anticorupție, consiliile locale dezvoltă și aprobă strategii și planuri de acțiuni anticorupție la nivel local, pornind de la formele de corupție răspândite în comunitate. CNA este instituția abilitată prin lege să acorde suport metodologic entităților publice în vederea implementării unui management eficient al riscurilor de corupție și elaborării planurilor de integritate. CNA-lui îi revine și atribuția de a monitoriza ulterior implementarea Planului de integritate și a procedurilor de raportare.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *