Externe

Peste 64 de ucraineni și un american – eliberați în cadrul unui schimb cu Rusia

64 de ucraineni şi un american au fost eliberaţi miercuri, 14 decembrie, într-un nou schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova, a anunţat preşedinţia ucraineană, relatează AFP, DPA și Agerpres.

”Şaizeci şi patru de membri ai forţelor armate ucrainene, care au luptat în regiunile Doneţk şi Lugansk, (…) se întorc acasă” şi-a exprimat satisfacţia pe contul său de Telegram şeful de cabinet al preşedinţiei, Andrii Iermak, precizând şi că un american, Suedi Murekezi, ”a fost de asemenea eliberat” în cadrul schimbului.

Potrivit surselor citate, Murekezi a fost arestat în luna iunie în estul Ucrainei, fiind inculpat în luna august pentru că a ”participat la manifestaţii pro-ucrainene şi anti-ruseşti” şi pentru că a ”incitat la ură rasială” la Herson, la începutul războiului.

Potrivit avocatului său, la momentul inculpării, el ar fi ajuns în aceste adunări ”din întâmplare”.

De asemenea, el a mai menţionat că clientul său ”nu a luat niciodată parte la operaţiuni militare” în regiunea Doneţk, adăugând că ”el lucra într-un club de noapte din Herson”.

Potrivit DPA, prizonierii ucraineni eliberaţi în cadrul schimbului au luptat în regiunile Donţek şi Lugansk şi erau atât ofiţeri, cât şi soldaţi obişnuiţi.

Vă amintim că oraşul Herson a fost recucerit la 10 noiembrie de forţele armate ucrainene, la finalul unei contraofensive de mai multe săptămâni.

În cadrul schimbului de astăzi, ”au fost de asemenea restituite” patru trupuri neînsufleţite, a mai precizat Iermak.

Potrivit Kievului, peste 1.400 de prizonieri ucraineni de război au fost eliberaţi până acum în cadrul unor schimburi cu Rusia.

Totodată, partea rusă a informat la rândul său că un preot ortodox a fost eliberat şi că au fost recuperate trupurile neînsufleţite a doi piloţi care lucrau pentru Grupul Wagner, care au fost ucişi în oraşul Bahmut. Iniţial nu a fost clar dacă este vorba despre acelaşi schimb de prizonieri, notează DPA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *