Finanţe

Peste 650 de fermieri au primit plățile restante la subvenții pentru anul 2015

Anterior, ministrul Agriculturii Eduard Grama a declarat că datoriile la subvenții pentru anul trecut se ridică la 400-430 milioane de lei. Oficialul a mai adăugat că a fost elaborată Legea privind subvenționarea care va fi prezentată Parlamentului și speră să fie adoptată în sesiunea de primăvară-vară. „Legea o să stabilească principiile subvenționării și astfel vor fi excluse problemele, inclusiv datoriile, generate de faptul că regulamentul de subvenționare se aproba la jumătate de an”, a menționat Eduard Grama.

În anul 2015, fondul de subvenţionare pentru agricultori a fost de 610 milioane de lei, din care 231,5 milioane de lei au reprezentat datoriile pentru anul precedent și alte 45 milioane datorii la compensații.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAIA mai menționează că a fost prezentat spre consultare publică proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016. Documentul conține măsuri noi de subvenționare, ca susținerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice, precum și serviciile de consultanță și formare pentru producătorii agricoli. Totodată, tinerii fermieri și/sau femeile-fermier vor beneficia suplimentar de 15% din valoarea subvenției calculate.

Proiectul a fost adaptat la cerințele Comisiei Europene, stipulate în acordul de finanțare pentru Programul ENPARD Moldova – „Suport pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală”.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *