Economie

Peste 700 de kilometri de drumuri vor fi reparate și reabilitate în următorii ani

Ministrul Botnari a semnat luni primul contract din acest an cu compania portugheză MSF Engenharia S.A în valoare de 36,3 milioane de euro, pentru reabilitarea a cca 30 km de pe traseul Bălţi-Sărăteni. Pe traseul Bălţi-Sărăteni, contractat astăzi, va fi reabilitat sistemul rutier existent. Pe unele sectoare drumul va fi supralărgit și construit sistem rutier nou, vor fi amenajate intersecțiile, demolate şi construite podeţe, construite sistemele de colectare şi evacuare a apelor subterane și de suprafață. Totodată, pe sectoarele supuse alunecărilor de teren vor fi executate lucrările pentru consolidarea terasamentului prin construcția piloților forați cu diametrul – 1,2 m.

Lucrările urmează să fie realizate pe două sectoare de drum de pe acest traseu şi vor dura până la doi ani. „În urma realizării acestui proiect, în doi ani, cetăţenii vor avea posibilitate să circule pe drum bun de la Chişinău până la Bălţi. În acest mod, practic dăm startul unor noi reabilitări de drumuri în 2015”, a declarat Botnari.

El a precizat că cele 16 sectoare de drum pentru care vor fi organizate licitaţii au o lungime totală de 330 de kilometri, urmând să fie investite aproximativ 287 de milioane de euro. Printre acestea ar fi traseul Bălţi-Făleşti-Sculeni, Leova-Cahul, drumuri de ocolire ale oraşelor Comrat, Vulcăneşti şi altele. De asemenea vor fi reabilitate 3 sectoare de drum din centura oraşului Chişinău.

De asemenea, în acest an vor avea loc licitaţii pentru efectuarea de proiectări pentru 500 de kilometri de drumuri. Aceste proiectări vor fi achitate din suma de 4,2 milioane de euro, bani pe care Ministerul i-a obţinut din penalizările companiilor care nu au îndeplinit clauzele contractuale. Proiectarea va fi efectuată de compania engleză IMC, care va selecta drumuri regionale şi locale, iar construcţia drumurilor urmează să fie efectuată din împrumuturi şi granturi de la Banca Mondială. „Din penalităţi, la prima etapă, vom achita serviciile de elaborare a studiilor de fezabilitate şi proiectelor pentru reabilitarea altor drumuri din ţară. La moment, vorbim despre cca 2,2 de euro necesare pentru proiectarea lucrărilor pe cca 500 km de drum. Din aceşti bani vom elabora inclusiv studiul de fezabilitate şi proiectele pentru construcţia drumului de ocolire a mun. Chişinău, pe porţiunile noi”, a menţionat
 
Sursa: infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *