Ultima oră

Peste o mie de străini s-au înregistrat la oficiile de migraţie pe Nistru

Aceste oficii şi-au început activitatea relativ recent, primele trei (Criuleni, Hârbovăţ, Pârâta) – la 15 noiembrie 2013, iar celelalte trei (Rezina, Hagimus, Sănătăuca) – la 31 noiembrie 2013. În mare parte cetăţenii străini care se înregistrează la aceste oficii teritoriale sunt din statele CSI. Informaţia a fost comunicată pentru IPN de către Biroul pentru Migraţie şi Azil (BMA).

Oficiile au program neîntrerupt. Serviciile de înregistrare sunt prestate gratuit. Faţă de anul 2012, când în Republica Moldova s-au înregistrat 227 de străini, în anul 2013 numărul acestora a crescut aproape de 8 ori, ajungând la 1777 persoane. BMA consideră că acest fapt se datorează în mare parte deschiderii celor 6 oficii de migraţie teritoriale pe Nistru, precum şi campaniei de informare a străinilor cu privire la necesitatea înregistrării.

Chiar dacă la început existau temeri privind activitatea oficiilor teritoriale ale BMA, în prima săptămână de activitate s-au adresat zilnic în jur de 20 de persoane pentru a fi înregistrate. În ultimele zile ale lui 2013, peste 40 persoane se înregistrau în fiecare zi la subdiviziunile BMA.

Cei mai mulţi străini înregistraţi sunt din Ucraina – 670 de persoane şi din Federaţia Rusă – 369.

Cetăţenii străini, din momentul în care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova, în termen de 72 de ore sunt obligaţi să meargă la Biroul de Migraţie şi Azil sau la punctele migraţionale pentru a-şi înregistrat şederea.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *