Actualitate

PETIȚIE. Părinții cer de la alianța monstruoasă Dodon+Șor să REDESCHIDĂ școlile

P e t i ț i e

Părinții, semnatari ai prezentei petiții, ne exprimăm profunda nemulțumire în raport cu prevederile p.6 a Hotărârii nr. 47 din 26 februarie 2021 a Comisiei Naţionale Extraordinară de Sănătate Publică:

 Se dispune organizarea desfăşurării la distanţă a procesului educațional în cadrul instituţiilor de învăţământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior, în instituțiile publice şi private.

Menționăm, că în timp ce dvs închideți școlile, vital necesare pentru a asigura un proces educațional eficient și calitativ, rămân deschise bisericile, localurile de alimentație publică, barurile, piețele și alte locuri publice, iar transportul public e plin de persoane cu vîrsta peste 60 ani, care și reprezintă principala categorie de risc în pandemia de COVID-19.

Dacă facem referință la datele statistice, anume în categoria de vîrstă 60+, în perioada 15 – 26 februarie 2021, s-au înregistrat 4073 cazuri, ce constituie 32 % din numărul total de cazuri de COVID-19, dar și circa 79 % din cazurile de deces (3097 persoane) de la începutul pandemiei. Ca comparație, în categoria de vîrstă a elevilor (10-20 ani) în aceeași perioadă a lunii februarie 2021 au fost înregistrate doar 591 cazuri, ce constituie 4,6 % din numărul total de cazuri de COVID-19 pentru perioada menționată, iar de la începutul pandemiei au fost înregistrate 2 cazuri de deces.

În acest context considerăm iraționale, ineficiente, neargumentate și discriminatorii prevederile Hotărârii nr. 47 din 26 februarie 2021 a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, aceasta afectând din nou elevii și părinții acestora.

Vă reamintim, că calitatea procesului educațional a avut de suferit mult de la începutul pandemiei, atât din cauza desfășurării procesului educațional la distanță o bună parte a acestei perioade pentru mulți elevi, imposibilitatea părinților de a asista sau deseori chiar și a înlocui procesul de învățare la distanță, micșorarea duratei lecțiilor, etc.

Iar autoritățile Republicii Moldova, timp de un an pandemic, nu au întreprins nimic pentru a asigura condiții pentru realizarea unui proces calitativ și accesibil de învățământ la distanță, astfel:

ELEVII NU AU FOST ASIGURAȚI cu echipamente, care le permit accesul calitativ la învățămîntul online, aceste cheltuieli fiind considerabile sau chiar imposibile pentru un număr mare de familii;

PROFESORII au fost asigurați DOAR PARȚIAL cu tehnică de calcul pentru a putea organiza învățământul la distanță;

PĂRINȚII NU BENEFICIAZĂ DE CONDIȚII DE MUNCĂ ADAPTATE la realitățile pandemice și realizarea procesului educațional la distanță (muncă la distanță, regim flexibil, concedii suplimentare și îndemnizații pentru perioada învățământului la distanță etc.).

Cu considerația celor expuse și a faptului neasigurării de către autorități a condițiilor adecvate pentru un proces educațional calitativ la distanță,

SOLICITĂM ANULAREA de urgență a prevederilor p.6 a Hotărârii nr. 47 din 26 februarie 2021 a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică și CONTINUAREA PROCESULUI EDUCAȚIONAL ÎN CLASE.

Menționăm că transferarea studiilor în regim online, poate fi realizată doar dacă TOȚI ELEVII ȘI PROFESORII VOR FI ASIGURAȚI CU TEHNICĂ DE CALCUL, iar PĂRINȚII VOR FI ASIGURAȚI CU ÎNDEMNIZAȚII pentru a putea asista copiii în acest proces. Realizarea studiilor în regim online, fără crearea condițiilor necesare acestui proces, reprezintă de fapt lipsă de responsabilitate și mimarea realizării procesului educațional.

Telefon de contact 079660035 Ala Revenco

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *