Externe

Petro Poroșenko, acuzat de trădare de patrie, a fost lăsat să părăsească Ucraina pentru o întâlnire politică

Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, aflat sub investigație pentru acuzații de trădare de țară, a fost lăsat să părăsească Ucraina, trecând granița prin Polonia, pentru a participa la o conferință politică, a anunțat partidul său, luni, citat de Reuters.

„Petro Poroșenko a putut să plece în străinătate pentru a participa la Summit-ul și Congresul Partidului Popular European de la Rotterdam”, a anunțat Solidaritatea Europeană, partidul din care face parte fostul președinte.

Anterior, Poroșenko a fost oprit de două ori din a părăsi țara, ratând inclusiv o întâlnire a Adunării Parlamentare a NATO la Vilnius. La a doua oprire, Poroșenko a amenințat cu „ruperea armistițiului politic” pe care îl are cu puterea de la Kiev pe timpul invaziei rușilor.

Poroşenko, preşedinte între 2014 şi 2019, conduce în prezent partidul Solidaritatea Europeană, a doua cea mai mare formaţiune din parlament, făcând parte din opoziţie.

Fostul președinte este investigat cu privire la finanțarea separatiștilor pro-ruși din Donbas prin vânzări ilegale de cărbune în 2014 și 2015. Predecesorul lui Volodimir Zelenski neagă toate acuzațiile care i se aduc.

În luna ianuarie, un judecător ucrainean a respins o solicitare din partea procurorilor pentru arestarea preventivă a lui Petro Poroșenko. Fostul șef de stat spune că investigația este „inventată” de adversarii săi politic.

În a doua zi a invaziei rusești în Ucraina, Poroșenko a putut fi văzut pe străzile Kiev-ului, spunând că este „pregătit să apere Ucraina cu arma în mână”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *