Chișinău

PG cercetează penal sechestrarea conturilor Î.M. “Regia transport electric”

Potrivit şefului-adjunct al Secţiei investigaţii financiar-economice a PG, Ghenadie Pârlii, schema folosită în acest caz este una tipică de încasare a datoriilor de la întreprinderile cu capital public. "Regiei transport electric" i-au fost cauzate daune în proporţii considerabile. Întreprinderea municipală a achitat deja circa 2 milioane de lei. Dreptul de a încasa datoria iniţială de 13 milioane de lei a trecut prin contract de cesiune la câteva companii: Î.S. „Moldtranselectro”, „Belang Commerce Limited”, „Goldbridje Trading Limited”, SRL "Electro-Plus" şi, respectiv, S.R.L. "Vasu" din Federaţia Rusă, care este ultimul creditor", a afirmat procurorul în cadrul unei conferinţe de presă. 

Astfel, prin încheierea Curţii de Apel Economice din 7 februarie 2008, a fost admisă cererea SRL „Electro-Plus” (întreprindere din Ucraina) privind recunoaşterea şi executarea silită pe teritoriul Republicii Moldova a hotărârii Judecătoriei Economice din oraşul Kiev, Ucraina, despre încasarea de la RTEC a datoriei de 13.394.704 lei, penalităţi în valoarea de 1.420.212 lei, taxa de stat – 1700 hrivne ucraineşti şi 118 hrivne – cheltuieli legate de asigurarea informaţional-tehnică a procesului judiciar.

Prin hotărârea Curţii de Apel Economice din 4 mai 2009 (menţinută în vigoare prin decizia Curţii Supreme de Justiţie din 1 iulie 2010) au fost recunoscut nule contractele de cesiune încheiate. 

Totuşi, executorul judecătoresc a dispus pe 26 decembrie aplicarea sechestrului pe bunurile mobile şi imobile şi sursele financiare ale RTEC. "Executorul a fost informat pe 2 ianuarie curent despre decizia instanţei, însă acesta a încasat pe 12 ianuarie de pe contul bancar al întreprinderii suma de 33.300 lei. Executorul judecătoresc nu s-a prezentat în faţa procurorilor, invocând numeroase motive. Între timp, RTEC este impusă să achite şi penalităţi în sumă de 9.475.883 de lei", a spus procurorul. "RTEC nu poate achita motorina şi lubrifianţii şi nu poate emite abonamentele de călătorie" a conchis Ghenadie Pârlii. 

Amintim că şeful Î. M. "Regia Transport Electric", Gheorghe Morgoci, a anunţat ieri, la şedinţa operativă a primăriei că o firmă din Rusia a blocat conturile întreprinderii şi pretinde 24 de milioane de lei. Primarul general Dorin Chirtoacă a spus că a primit o scrisoare de la această întreprindere în care se menţionează că Gheorghe Morgoci s-ar afla în relaţii de rudenie cu preşedintele Curţii de Apel economice. Directorul RTEC a negat informaţia. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *