Economie Mondială

Piața petrolului va rămâne supraalimentată în 2016

Livrările de petrol ale producătorilor de petrol din afara OPEC vor scădea în 2016, dar cresterea cererii va incetini ca efect al perspectivei slabe a economiei mondiale, ceea ce va face ca surplusul de țiței să continue. Iranul ar putea amplifica surplusul, dacă restricțiile asupra vânzărilor de petrol vor fi ridicate ca urmare a încheierii acordului nuclear, în timp ce Irakul a inlocuit SUA ca cea mai mare sursă de noi livrari, producția de țiței a țării fiind la un nivel record.

"Piața ar putea fi dezechilibrată o perioadă mai lungă. Încetinirea creșterii cererii anticipată pentru anul viitor și creșterea livrărilor Iranului, dacă sancțiunile internaționale vor fi atenuate, vor face ca piața să fie supraaprovizionată în 2016", se arată în raportul lunar al agenției.

Pretul petrolului a depășit 50 de dolari la New York, pentru prima oară din luna iulie, ca urmare a reducerii activităților de forare în SUA și a reducerii investițiilor. Avansul este limitat însă de cresterea producției OPEC, încetinirea avansului economic în China și nivelul încă ridicat al producției în SUA.

Creșterea cererii mondiale de țiței va reveni la un nivel al tendinței pe termen lung de 1,2 milioane de barili pe zi în 2016, în scădere de la 1,8 milioane de barili pe zi în 2015, pe fondul perspectivelor economice mai slabe pentru producătorii de țiței în state precum Canada, Brazilia, Venezuela, Rusia și Arabia Saudită.

Consumul mediu mondial va fi de 95,7 milioane de barili pe zi în 2016, cu circa 100.000 de barili pe zi sub estimarea din raportul din septembrie. Iranul ar putea crește exporturile, de la 2,9 milioane de barili pe zi la 3,6 milioane barili pe zi, dacă acordul nuclear cu țările occidentale va fi finalizat.

Livrarile OPEC au crescut în septembrie, ca urmare a producției record a Irakului, care a urcat cu 130.000 de barili pe zi, la 4,3 milioane de barili pe zi. Producția OPEC a avansat în septembrie cu 90.000 de barili pe zi, la 31,72 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel atins după lunaiulie. În Arabia Saudita, producția s-a menținut în septembrie la peste 10 milioane de barili pe zi, pentru a șaptea lună consecutiv.

Sursa: wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *