Economie

PIB-ul a scăzut cu 0,8 la sută

Potrivit Valentinei Gâdilica, șefa Direcției conturi naționale și sinteze macroeconomice a BNS, în ultimele trei luni ale anului trecut, PIB a însumat peste 22 mlrd. lei, prețuri curente de piață, înregistrând o reducere de 2,5 la sută în raport cu aceeași perioadă a anului 2011. Valoarea adăugată brută, produsă în sectorul de bunuri, s-a diminuat cu 11 la sută față de anul 2011. Diminuarea a fost determinată de reducerea semnificativă a valorii adăugate brute din agricultură și pescuit, cu circa 23 la sută, care constituie 11 la sută din PIB.

Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de servicii s-a majorat cu trei la sută, comparativ cu anul precedent. Comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor a fost activitatea care a înregistrat cea mai mare creștere a valorii adăugate brute, urmată de transporturi și comunicații. În anul 2012, sectorul de servicii a contribuit la formarea PIB în proporție de 61 la sută față de 59 la sută în anul 2011.

Volumul impozitelor pe produse colectat la Bugetul Public Național a depășit cu 0,6 la sută nivelul anului precedent. Contribuția volumului impozitelor pe produse la formarea PIB a constituit 17 la sută în anul 2012, față de 17,5 la sută în anul 2011.

Totodată, în anul trecut, exporturile și importurile de bunuri și servicii s-au majorat cu 2,3 la sută și, respectiv, 2,5 la sută, față de anul 2011.

Timpul.md (V.P.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *