Eveniment

Pilotul moldovean decedat în Afganistat a fost împușcat în timpul zborului

„Pilotul Oleg Groza de 55 de ani, a fost rănit cu patru gloanțe în piept, ceea ce i-a provat decesul. El a fost împușcat când talibanii au deschis focul de la sol în direcția elicopterului. Acesta a fost motivul aterizării forțate a aparatului de zbor”, a spus un reprezentant al Autorității Aeronautice Civiel din din Moldova. Corpul neînsuflețit al pilotului a fost transportat apoi la spitalul german din Afganistan, unde a fost identificat de reprezentanții companiei Valan International Charter, proprietarul elicopterului. Autoritatea Aeronautică dezminte astfel afirmația premierului interimar Gheorghe Brega că echipajul moldovean-doi piloți și un navigator- nu au avut de suferit. 

Elicopterul moldovenesc, contractat de guvernul SUA, a fost atacat în provincia Faryab, pe 24 noiembrie. După ce trimis un semnal de SOS, după care a efectuat o aterizare de urgență. La bord se aflau 21 de oameni-18 pasageri și trei membri ai echipajului. Forțele de securitate afganeze au găsit pe locul accidentului patru corpuri neînsuflețite. Talibanii au omorât trei ofițeri ai armatei afganeze care au încercat să opună rezistență și au deschis focul. Restul pasagerilor au fost luați de Talibani. Un film cu prizonieri a apărut pe internet în ziua următoare. Oficialii locali desfășoară o operațiune de eliberare a ostaticillor, iar șefii de triburi negociază cu talibanii. 

Corpul pilotului ucis a fost transmis Comitetului Internațional „Crucea Roșie”. Repatrierea a avut loc în această dimineaţă, în jurul orei 4.30, la Aeroportul Internaţional Chişinău, în urma eforturilor comune depuse de autorităţile R. Moldova.
 
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *