Timpul Liber

Pinul – plantă medicinală

Conform unor papirusuri egiptene, medicii faraonilor obişnuiau să prescrie radina de pin pentru pneumonie şi alte afecţiuni pulmonare. Aceasta are efect descongestionant asupra mucoaselor, fiind un bun inhalant în afecţiuni respiratorii.

Pinul are proprietăţi antiseptice, diuretice şi antireumatice. Are efect decongestionant asupra tractului respirator superior şi este prescris pentru bronşite cronice (cu evoluţie lungă), tuse şi laringită.

Acţiunea sa antiseptică ajută la vindecarea infecţiilor urinare şi respiratorii. Studii finlandeze efectuate în 2000 au descoperit că pinul este eficace împotriva mai multor specii de bacterii, ca şi împotriva Candidei albicans, ciuperca responsabilă pentru apariţia candidozei orale şi vaginale.

Extern, uleiul de terebentină masat pe piele stimulează circulaţia periferică şi ajută astfel la eliminarea toxinelor şi la hrănirea celulelor. Acele de pin se folosesc la prepararea de creme odorizante care se masează pe piept pentru calmarea simptomelor răcelii. Picăturile de ulei esenţial adăugate în apa fierbinte produc un abur decongestionant pentru nas şi sinusuri înfundate.

Mugurii de pin intră în compoziţia ceaiurilor antibronşitice. Infuzia din ace, datorită conţinutului ridicat în vitamina C, o lingură la o cană cu apă, poate fi utilizată în avitaminoza C. Pentru afecţiunile căilor respiratorii se poate prepara un sirop prin fierberea mugurilor (20 g la 1/2 l apa) sau a rămurelelor tinere la foc domol, în vas acoperit, timp de 15 minute, iar apoi se adaugă zahar sau miere în cantitate de (34%, respectiv 75%). Se filtrează şi se beau 4-5 linguri pe zi.

Unele fracţiuni din uleiul esenţial intră în compoziţia unor produse fitoterapeutice de tipul Rowachol, Renogal, Inhalant etc. Se vor utiliza conform prospectului.

O inhalaţie utilă în bronşitele cronice se poate obţine din 2,5 ml ulei esenţial de pin, 2,5 ml ulei esenţial de brad şi 0.5 ml ulei esenţial de fenicul. Din aceste trei uleiuri se pot pune 2-3 picături din fiecare într-un vaporizator de ceramică.

Uleiul esenţial de pin e folosit şi ca aromatizant sau pentru a corecta gustul neplăcut al unor medicamente. Intră, de asemenea, în diferite produse cosmetice sau creme pentru calmarea durerilor musculare sau articulare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *