Culinar.md

Plăcintă cu vișine

Preparare:
Notă: Untul şi apa se dau la frigider cu cca 15 minute înainte de a începe prepararea aluatului pentru a vă asigura că sunt foarte reci. La fiecare pas al reţetei lucraţi cât de repede puteţi, ca să nu se înmoaie untul, şi cu mâinile răcite.
Puteţi pregăti tot aluatul într-o singură bucată, dar e preferabil să împărțiți ingredientele în două (125 g făină, 115 g unt…) şi să faceți în paralel două bucăţi de aluat. E mai ușor de lucrat așa.

Se aşază făina într-un bol, dacă e posibil unul mai larg la bază. Untul se taie felii, apoi fiecare felie se ia între degete (ideal ar fi să va răciţi mâinile sub jet de apă rece înainte) şi se apasă până se rupe untul bucăţi. Veţi obţine astfel „fulgi” de unt. Se toarnă apă pe marginea bolului, de jur împrejur.

Începeţi să formaţi aluatul astfel: băgaţi palma sub făină, aduceţi deasupra untului şi apăsaţi cu podul palmei. Rotiţi bolul şi faceţi această mişcare până când toată făina este „lipită” de unt. Sub nicio formă nu frământați aluatul ca şi cel de pâine, chiar dacă sunteţi tentaţi. Vrem ca bucăţile de unt să rămână întregi în aluat şi pe aceeaşi direcţie. Nu trebuie să obţinem un aluat omogen sau fin, când făina din bol e „lipită" de unt, aluatul nostru e gata, chiar dacă nu pare. Învârtiţi aluatul în folie şi daţi la frigider pentru 30 de minute.
Presăraţi pe masa de lucru (eu am folosit hârtie de copt) puţină făină. Întindeţi aluatul cu mişcări faţă-spate de sucitor, la o grosime uşor mai mică decât un deget. Împachetaţi aluatul în 3, aducând marginile laterale (cele scurte) către centru. Întoarceţi aluatul cu zona pliată în jos.
Întindeţi iar aluatul dreptunghi, cu mişcări faţă-spate. Împachetaţi iar aluatul în 3, aducând marginile scurte către centru.
Dacă e cald în casă, aluatul poate deveni uşor lipicios în timpul întinderilor, dar dacă faceţi aceste întinderi şi plieri foarte repede, nu se va lipi prea tare. Daţi sucitorul cu făină de câte ori e necesar.

La primele întinderi aluatul e foarte fărâmicios, tinde să se împrăştie pe margini. E ok aşa, doar presaţi-l cu palmele să stea adunat. La următoarele întinderi va deveni mai elastic.

Împachetaţi aluatul iar în folie şi daţi-l la frigider pentru 20 de minute. Curăţaţi masa de lucru în cazul în care aluatul s-a lipit un pic.
Repetaţi pasul 6 şi 7 încă o dată.

* Important: în acest moment puteţi congela aluatul; când doriţi să-l folosiţi doar îl scoateţi din congelator, îl puneţi în frigider până e decongelat complet, apoi continuaţi cu paşii de mai jos; dacă e uşor cam tare şi crapă când îl întindeţi lăsaţi-l câteva minute la temperatura camerei până devine flexibil. Dacă aţi preparat aluatul într-o singură bucată, atunci îl tăiaţi în două bucăţi egale. Se va folosi o tavă de aproximativ 28 x 18 cm.

Presăraţi pe o hârtie de copt nouă un pic de făină. Luaţi o bucată de aluat şi întindeţi o foaie dreptunghiulară de aproximativ 35 x 25 cm (mai mare decât tava folosită, ca să poată urca aluatul pe margini).

* Dacă aluatul începe să se lipească un pic de sucitor, daţi foaia aşa cum e la frigider 10 minute şi continuaţi apoi întinderea.
Aşezaţi aluatul în tava tapetată pe fund cu hârtie de copt. Ridicaţi marginile pe marginea tăvii. Daţi tava cu aluatul la frigider până faceţi pasul următor.

Întindeţi din a doua foaie de aluat, de data asta mai mică, doar cât să puteţi decupa un capac de aproximativ 15 x 25 cm.
Amestecaţi zahărul cu amidonul şi scorțișoara. Turnaţi acest amestec peste vişine şi amestecaţi uşor. Turnaţi vișinele peste aluatul din tavă. Vișinele trebuie să acopere fundul aluatului într-un singur strat.

Acoperiţi vișinele cu „capacul” din aluat. Trageţi marginile peste capac şi apăsaţi un pic să se lipească.
Înțepați „capacul” cu dinții unei furculiţe şi dacă doriţi presăraţi puţin zahăr deasupra.
Daţi la cuptor, la 220C, pentru 45 de minute.
Lăsaţi să se răcească complet (minimum 1 oră) , apoi o puteţi felia. E bună şi caldă, dar umplutura va fi încă lichidă.
Serviţi simplă, cu moţ de frişcă sau un glob de îngheţată de vanilie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *