Actualitate

Plan diabolic. Putin vrea să forțeze Occidentul să pună capăt sancțiunilor, provocând o foamete generalizată

Președintele rus Vladimir Putin plănuiește să forțeze Occidentul să pună capăt sancțiunilor, provocând o foamete generalizată, susține istoricul de la Yale Timothy Snyder, scrie Fox News. Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, a semnalat blocarea în curs a cerealelor ucrainene de către Rusia, blocaj care nu dă semne de oprire. Ucraina este un mare producător global de cereale, furnizând în principal țări din Orientul Mijlociu și din Asia.

Snyder susține că planul lui Putin nu este doar de a destabiliza Ucraina prin întreruperea exporturilor, ci și de a destabiliza Uniunea Europeană, prin generarea de „refugiați din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, zone alimentate de obicei de Ucraina”.

„Când vor începe revoltele alimentare și pe măsură ce foametea se va răspândi, propaganda rusă va da vina pe Ucraina și va cere recunoașterea câștigurilor teritoriale ale Rusiei în Ucraina și ridicarea tuturor sancțiunilor”, a conchis Snyder.

Organizația Națiunilor Unite negociază în prezent cu Rusia pentru a permite Ucrainei să-și exporte proviziile de cereale, care sunt în prezent întârziate. Pierderea exporturilor din țară a exacerbat deja penuria de alimente în unele zone ale lumii.

Totuși, SUA este profund sceptică cu privire la intențiile Rusiei în negocieri, având în vedere că armata rusă vizează în mod repetat astfel de provizii alimentare.

„Este greu să vezi ofertele rusești cu bună-credință, având în vedere modul în care acestea distrug în mod activ și intenționat produsele alimentare în Ucraina și exacerbează insecuritatea alimentară globală”, a declarat un oficial american pentru Politico săptămâna trecută.

Rusia a impus în prezent o blocadă asupra portului ucrainean Odesa, provocând un deficit de aproximativ 20 de milioane de tone de cereale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *