Actualitate

Plângere penală împotriva Ursulei von der Leyen. Șefa Comisie Europene e acuzâtă că a negociat în secret, prin SMS, cu directorul general al Pfizer

O lobbyistă belgiană a depus o plângere direct împotriva președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o instanță belgiană, într-un caz care ar putea duce la ridicarea imunității acesteia și la examinarea mesajelor text schimbate cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, au fost suspectați că au negociat direct prin SMS o prelungire a contractului de 1,8 miliarde de euro pentru doze suplimentare pentru țările UE, deși Comisia a făcut până acum doar obiectul unor plângeri administrative din această cauză.

Frédéric Baldan, un lobbyist belgian acreditat pe lângă instituțiile europene, a decis să o urmărească pe von der Leyen la nivel personal, deoarece consideră că presupusele infracțiuni au subminat finanțele publice ale țării sale și încrederea publică, care este definită în plângere ca fiind “încrederea colectivă în stat ca putere instituțională de a lucra pentru binele comun”.

La 5 aprilie, Baldan a depus plângerea la tribunalul de primă instanță din Liege.

Judecătorul trebuie să investigheze și nu poate spune că plângerea este inadmisibilă, a explicat Diane Protat, avocat în Baroul din Paris, într-un interviu alături de Baldan pentru France Soir pe 14 aprilie – ceea ce înseamnă că judecătorul ar putea fi nevoit să ceară ridicarea imunității lui von der Leyen pentru a efectua ancheta.

“SMSgate ia o turnură criminală. Președintele Comisiei Europene este acuzat de “uzurparea funcțiilor și a titlului”, “distrugere de documente publice” și “dobândire ilegală de interese și corupție”. De urmărit, ca și ancheta în curs de desfășurare a Parchetului European”, a declarat pe Twitter eurodeputata Michèle Rivasi (Verzi/ALE).

Uzurparea funcțiilor și titlurilor

Potrivit lobbyistului, von der Leyen a acționat în afara tratatelor UE și dincolo de mandatul său în numele statelor membre, inclusiv al Belgiei, al cărei cetățean este.

În ceea ce privește problemele de sănătate, tratatele UE conferă Uniunii o competență de sprijin, ceea ce înseamnă că nu este o competență exclusivă sau partajată cu statele.

Potrivit lui Baldan, statele membre au mandatat Comisia să încheie un contract-cadru pentru achiziționarea de vaccinuri în numele lor, nu von der Leyen însăși.

Cu toate acestea, potrivit comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, von der Leyen nu a participat la negocierea contractelor pentru vaccinurile COVID.

Distrugerea de documente publice, corupție

În ceea ce privește SMS-urile controversate, care au fost deja solicitate de Ombudsmanul European și de Curtea de Conturi Europeană, dar în zadar, Baldan susține că, dacă von der Leyen le-ar șterge, acest lucru ar însemna distrugerea unor documente administrative.

Dacă pur și simplu nu dorește să le divulge, Baldan spune că von der Leyen ar acționa ca o persoană publică care încalcă în mod arbitrar drepturile consacrate în Constituție – o infracțiune penală în conformitate cu codul penal belgian.

Iar dacă von der Leyen refuză să dezvăluie mesajele pentru că sunt private, atunci acestea ar arăta o relație intimă între von der Leyen și Bourla, ceea ce ar echivala cu un grav conflict de interese în negocierile contractuale, a adăugat el.

În plângerea sa, Baldan subliniază, de asemenea, privilegiul special de care a beneficiat Pfizer în calitate de furnizor de vaccinuri pentru UE. Din cele 40,4 milioane de vaccinuri COVID-19 pe care Belgia le-a primit de la toți producătorii în 2022, 27,9 milioane au fost de la Pfizer, se arată în datele Institutului de Sănătate Publică Sciensano.

De asemenea, Baldan a declarat pentru EURACTIV că îi va cere judecătorului de instrucție responsabil de caz să consulte mesajele text, ceea ce poate face în mod legal în cadrul unei anchete.

Lobbyistul – care cere 50.000 de euro pentru daunele morale suferite – a decis să acționeze după ce a participat la o conferință organizată anul trecut la Parlamentul European de la Strasbourg de către eurodeputatele Virginie Joron și Christine Anderson, membre ale grupului Identitate și Democrație (ID), care au abordat în special efectele secundare ale vaccinului. El a considerat că există o problemă cu democrația europeană și cu modul în care Comisia a abordat situația.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *