Ultima oră

PLANURI MARI: Discuții privind construcția a trei hidrocentrale pe PRUT

Autorităţile române caută soluţii de finanţare pentru realizarea a nouă hidrocentrale pe râul Prut. Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, pe raza judeţului Iaşi ar putea fi construite trei noduri hidrotehnice la Bivolari, Trifeşti şi Sculeni, iar alte şase pe raza judeţelor Botoşani, Vaslui şi Galaţi. Fiecare centrală hidroelectrică ar urma să aibă o putere instalată de 9,3 MW. "Pe lângă folosinţa energetică, nodurile hidrotehnice vor putea asigura şi alte folosinţe cum ar fi apărarea împotriva inundaţiilor, alimentări cu apă potabilp, irigaţii sau transport fluvial", a precizat Niţă, răspunzând la interpelarea unui parlamentar sucevean.

Proiect de 2 miliarde euro

Ideea instalării unor hidrocentrale pe Prut a fost pusă în discuţie în cadrul unei comisii de lucru comune România – Republica Moldova, în toamna anului trecut. Estimările de atunci arătau că realizarea a 13 hidrocentrale ar ajunge la peste un miliard euro, iar dacă s-ar executa lucrări pentru a face Prutul navigabil, costurile s-ar dubla. "În acest moment, nici Transelectrica SA şi nici Moldelectrica nu dispun de fonduri pentru demararea acestor investiţii şi, având în vedere această situaţie, atât la nivelul primilor-miniştri, cât şi la nivelul miniştrilor de profil s-au făcut intervenţii la Comisia Europeană pentru obţinerea finanţărilor corespunzătoare", a mai spus Niţă, fără a oferi estimări privind costurile pe care le implică 9 în loc de 13 noduri hidrotehnice. (A. Andrei)

Cele 9 hidrocentrale ar putea avea o putere instalată de 9,3 MW fiecare, puterea totală fiind de 83,7 MW, iar energia anuală furnizată de 231,65 GWh, care va putea fi utilizată pe ambele maluri ale Prutului.

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *