Justiție

Plăteau cu promisiuni pentru cerealele adunate de prin sate. Doi bărbați, condamnați la ani grei de închisoare

Două persoane care se dădeau drept cumpărători de cereale, au fost condamnate la 12 și respectiv 8 ani închisoare. Judecătorii au ajuns la concluzia că indivizii s-au eschivat de la plata sumei de  14.000.000 lei, în mai-octombrie 2018, informează Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) pe 25 septembrie.

Astfel, potrivit sentinței de 268 file pronunțate de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, păgubiții sunt peste 50 la număr, din majoritatea regiunilor Moldovei. Fiecare din ei a fost prejudiciat cu zeci și sute de mii de lei, iar unii și peste 1.800.000 lei, după ce le vânduseră semințe de floarea soarelui, porumb și orz fără însă ca să-și primească toții banii sau deloc, transmite Newsmaker.md.

La trimiterea celor doi în judecată, în mai 2019, procurorii au indicat în dosar faptul că indivizii au acționat din numele a trei companii. Liderul schemei are vârsta de 34 de ani și este originar din Comrat, iar anterior și-a ispășit pedeapsa pentru tâlhărie. Al doilea are vârsta de 31 de ani și este originar din Râșcani.

În majoritatea cazurilor, aceștia cumpărau o anumită cantitate – 1-2 mașini de cereale, uneori – după care următoarea tranșă nu o achitau. Într-un alt caz, cu peste 90.000 kg de cereale, aceștia au amânat achitarea din prima, negociind în baza promisiunilor. Deși în erau semnate contractele pe care le prezentau șoferii camioanelor din partea celor doi, aceasta avea ca scop doar să creeze o aparență de legalitate. În realitate, majoritatea gospodăriilor țărănești și întreprinderilor așa nu și-au mai primit banii, după care au depus plângeri la autorități.

La solicitarea procurorilor, a fost menținut sechestrul asupra bunurilor condamnaților și ale companiilor pe care le-au folosit în scop infracțional, la prețul total de peste 5.000.000 lei, în vederea confiscării.

Liderul schemei a ajuns pe banca acuzaților și în cadrul altor dosare penale cu scenarii similare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *