Moldova

Platforma HBO Max consideră că filmul „Pe aripile vântului” este rasist și l-a scos de pe post

Filmul-fluviu (3 ore şi 58 de minute) lansat în 1939 este considerat de numeroşi academicieni drept instrumentul cel mai ambiţios şi eficient de revizionism sudist.

El prezintă o versiune romanţată a Sudului şi o viziune edulcorată a sclaviei, mai ales în ceea ce priveşte membrii personalului casei, reprezentaţi ca fiind mulţumiţi de locul lor şi trataţi ca angajaţi obişnuiţi.

Această reinterpretare a unei perioade sumbre din istoria americană este opera unor mişcări foarte organizate din fostele State Confederate, care şi-au propus să prezinte sudul de dinainte de Războiul Civil American într-o lumină prezentabilă.

Ideologia ”Lost Cause” (cauza pierdută) susţinea că Statele Sudice au luptat pentru independenţa lor politică, ameninţată de Nord şi nu pentru menţinerea sclaviei, ceea ce este un neadevăr istoric, notează AFP.

Dacă în cifre brute ”Avengers: Endgame” este filmul care a adus cele mai mari venituri din istoria cinematografiei, cu 2,8 miliarde de dolari, ”Pe aripile vântului” – ”Gone With the Wind”, titlul său american – rămâne în fruntea topului încasărilor după ce este luată în calcul inflaţia, cu 3,44 miliarde de dolari.

”’Pe aripile vântului” este produsul epocii sale şi prezintă prejudecăţile rasiste care erau obişnuite în societatea americană”, a comentat marţi pentru AFP un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt Oscaruri.

Pentru HBO Max, menţinerea acestui film în catalogul său ”fără explicaţii şi denunţarea acestei reprezentări ar fi fost iresponsabilă”.

Platforma intenţionează să pună din nou la dispoziţie online acest film, însă cu o contextualizare pentru a resitua opera în epoca sa.

Filmul va fi prezentat integral pentru că dacă s-ar proceda în mod contrar ar însemna ”a pretinde că aceste prejudecăţi nu au existat niciodată”, a indicat purtătorul de cuvânt.

Lansată la sfârşitul lunii mai, platforma grupului WarnerMedia (filiala operatorului de cablu AT&T) HBO Max se prezintă drept un concurent al giganţilor streaming, în principal Netflix, cu un catalog bogat în seriale şi filme.

Filmul este în continuare disponibil pe alte platforme.

AGERPRES

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *