Actualitate

Plăţile pentru încălzirea spaţiilor de uz comun vor crește până la 20% din factură

Tariful a fost stabilit în contextul pierderilor normative de energie termică în încăperile tehnice (etaje tehnice şi subsoluri) care menţin în stare funcţională sistemele inginereşti de alimentare cu apă şi de canalizare în perioada rece. 

Șefa serviciului de presă al SA „Termocom”, Iuliana Boguşevschi, a menţionat că iniţial proprietarii apartamentelor debranşate de la sistemul centralizat de încălzire achitau pentru încălzirea spaţiilor de uz comun 5% din factura calculată. Potrivit unei hotărâri de Guvern din anul 2011, tariful a crescut până la 20% din consum. În cazul apartamentelor debranşate anterior adoptării hotărârii respective, creşterea s-a produs gradual, astfel încât în 2011 locatarii debranşaţi au achitat 10%, în 2012– 15% şi, respectiv, în anul curent s-a ajuns la cota de 20%.

„Numărul persoanelor care decid să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire a scăzut şi, în acelaşi timp, se semnalează o creştere a numărului persoanelor care solicită să se conecteze la sistemul centralizat. Este vorba despre blocurile de locuit noi, care iniţial au fost conectate la centrala de gaze proprie. Din cauza costurilor cu mult mai mari decât tariful la Termocom, locatarii depun cerere să fie conectaţi la sistemul centralizat”, a comunicat Iuliana Boguşevschi.

Şefa serviciului de presă al SA „Termocom” a mai spus că implementarea hotărârii Guvernului din 2011 povara întreţinerii încăperilor tehnice a fost scoasă de pe umerii consumatorilor branşaţi la sistemul centralizat. O practică asemănătoare există în ţările vecine şi în Uniunea Europeană. În Germania cota parte fixă pentru consumul comun este cuprinsă între 30%-50%, în Franţa între 25 %-50%, în Austria între 25%-45%, în Elveţia între 30%- 50%, în Cehia între 40%-50%, în România între 30%-50%.

Tariful pentru o gigacalorie livrată de SA „Termocom” este de 987 de lei. Acesta a fost aprobat în 2011 de către ANRE. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *