Actualitate

Plătim cel mai scump gaz din regiune! Suntem mai bogați sau mai proști!? / Ucrainenii achită pentru gaz – 3,11, românii – 4,08 lei iar cetățenii moldoveni – 4,7 lei

Prețul unui metru cub de gaz s-ar putea ieftini cu 7,6%. Anunțul a fost făcut de Moldova-Gaz care anunță printr-un comunicat de presă că a solicitat ANRE să revizuiască prețurile unicului furnizor din Republica Moldova.

Cu toate acestea, potrivit mai multor experți din domeniu, Moldova plătește unul dintre cele mai mari prețuri la gaz din regiune. Asta pentru că gazul este cumpărat direct de la furnizor, gigantul rus Gazprom pe baza unui contract multianual.

De exemplu, în Ucraina, care cumpără de pe piața europeană, prețul gazului a suferit recent o creștere cu 45 %. Chiar și după această scumpire, consumatorul casnic ucrainean plătește 5,24 hryvne pentru un metru cub, echivalentul a 3,1 lei. În Moldova, tariful pentru consumatorul casnic este între 4,7 și 4,89 de lei în funcție de consumul lunar.

În România unde piața este liberalizată, „consumatorii casnici cu un consum de pana la 2.400 de metri cubi pe an platesc, de la 1 iulie, un pret de 843,43 lei (238,25 euro) pe mia de metri cubi în cazul clientilor Distrigaz Sud si de 842,99 lei (238,13 euro) pe mia de metri cubi pentru abonatii E.ON Gaz Romania. Preturile nu includ TVA”, scrie Ziarul Financiar. Raportat la cursul valutar, ar ieși un preț mediu de 3,4 lei, iar cu TVA ar ajunge la 4,08 lei moldovenești ceea ce este cu 80 de bani mai puțin ca în Republica Moldova.


 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *