Justiție

Platon i-ar fi plătit lui Stoianoglo 63 de milioane de lei. Fostul procuror a „câștigat” „concursul” organizat de Stamate. A fost votat de alianța PAS+PPDA+PSRM

Veaceslav Platon l-ar fi remunerat pe procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, cu peste 63 de milioane de lei ca să-l scape din închisoare și de dosarul în care a fost condamnat la 18 ani de detenție.

După ce a scăpat din închisoare, Platon s-a mutat în Londra cu „noua” lui soție – fosta mare „jurnalistă” Natașa Morari.

Cifra a fost făcută publică într-un comunicat făcut de Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtuna, care anunță că fost trimis în judecată încă un dosar, al treilea la număr, în care Stoianoglo este învinuit pe trei capete de acuzare, transmite mold-street.com.

Ce acuzații i se aduc

Mai exact, procurorului general suspendat i se impută săvârșirea infracțiunilor de:

  • abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea, în rezultatul căruia a fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de 869,22 milioane de lei (art.47, art.327 alin.(3) din Codul penal);
  • corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de 63,23 milioane leii (art.324 din Codul penal);
  • falsul în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începând cu data de 5 ianuarie 2021 este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina (art.352/1 alin.(2) din Codul penal).

Cauza penală a fost expediată în judecată și în privința a doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cărora le este incriminat că au acționat, împreună și de comun acord cu procurorul general suspendat, la eliberarea din detenție a lui Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare (art.327 alin.(3) din Codul penal).

Potrivit anticorupție.md, ar fi vorba de procurorii Dumitru Răileanu și Elena Ceruță.

Examinarea cauzei penale în fond urmează să aibă loc la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani.

Concomitent, Procuratura informează că efectuează în continuare urmărirea penală pe alte două cauze penale în care este vizat Procurorul General suspendat și care se referă la abuzul de serviciu comis în calitate de ex-președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, dar și cu privire la îmbogățirea ilicită a acestuia.

Punct de pornire: sesizarea unui deputat

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut un an în urmă, în baza unei sesizări depuse de deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Astfel, Carp a făcut atunci trimitere la o așa-zisă investigație publicată de un portal ucrainean în aprilie 2021, în care se susținea că Veaceslav Platon i-ar fi plătit lui Alexandr Stoianoglo 5,5 milioane de dolari pentru eliberarea sa.

În publicație se făcea trimitere și la declarația fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, potrivit căreia Platon a scris pe numele soției lui Stoianoglo două companii din Ucraina, care dețineau acțiuni Moldindconbank (MICB). Acest lucru a fost însă contestat de Platon.

Totodată, lui Stoianoglo i s-a reproșat și faptul că Procuratura Generală a dispus achitarea unei indemnizații de 270.000 de lei fostului șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în pofida faptului că acesta nu ar fi avut dreptul să pretindă la acești bani.

Menționăm că Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat în toate cazurile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *