Actualitate

PLDM a înregistrat un proiect de lege care prevede modificarea sistemului electoral mixt. Cum este posibil

„În Parlamentul Republicii Moldova vom putea vedea deputați aleși cu 2-3 și 5 mii de voturi, ceea ce e absolut inadmisibil. În urma modificării Codului Electoral, autoritățile au încălcat grav o prevedere constituțională, și anume dreptul de a candida la o funcție publică și de a fi ales, deoarece cetățeanul Republicii Moldova cu drept de vot nu mai poate candida independent în alegerile parlamentare în circumscripția națională. Acest drept rămâne doar în circumscripția uninominală”, a declarat deputatul liberal-democrat pentru presă.

Potrivit parlamentarului, este adevărat că nu există un precedent de accedere în legislativ a unui candidat independent, dar acest lucru nu înseamnă că unui cetățean îi poate fi interzis să candideze la nivel național.

„Vom insista ca acest proiect să fie inclus și supus discuțiilor în comisiile parlamentare și să fie inclus în ședința plenului. Altfel, ne vom trezi cu un număr mare de deputați care nu vor reprezenta voturile cetățenilor. Acest fapt ne-a fost demonstrat și în al doilea tur al alegerilor din Chișinău”, a notat deputatul.

Acesta a mai spus că aceasta este și o recomandare a Comisiei de la Veneția, iar autorii nu au ținut cont de ea. Pentru a repara această greșeală, fracțiunea PLDM a venit cu această inițiativă.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *