Moldova

PLDM inaintează un proiect de modificare a Constituției cu privire la alegerea președintelui

PLDM-iștii propun revenirea la procedura de alegere a președintelui statului prin vot direct de către cetățeni, iar pentru a fi înregistrat, mai este nevoie de încă cel puțin 23 de semnături ale deputaților din Parlament. 

„11 din 12 deputați din fracțiunea PLDM au semnat o inițiativă legislativă cu privire la modificarea Constituției. Se propune revenirea la alegerea președintelui RM prin vot universal, legal, direct, secret și liber exprimat”, a declarat deputatul Lucinschi. Acesta a opinat că, prin intervențiile în textul Constituției din 2000, a fost creat un model ineficient care a creat blocaje și crize politice. Astfel, inițiativa celor 11 deputați ar fi apărut în urma declarațiilor președintelui Parlamentului, Andrian Candu care a declarat disponibilitatea majorității Parlamentare de a organiza un referendum de modificare a Constituției.

„Ultimele sondaje sociologice arată clar că există un număr covârșitor al populației care susține această modificare. Reieșind din faptul că RM se află într-o situație complicată socio-economic, noi propunem ca această modificare să se producă în Parlament. Ar fi un test și pentru deputații care spun că susțin un referendum, rezultatul căruia îl putem deja presupune. Nu trebuie această procedură lungă și costisitoare. Trebuie să ținem cont și de acele revendicări expuse de societatea civilă”, a declarat Chiril Lucinschi.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *