Politică

PLDM: ”Ori Gurin și Chetraru sunt demiși, ori noi plecăm din AIE3”. Lupu: ”Ei au venit cu decizia, sper să le vină mintea la cap”

Cererea a fost formulată astăzi, cu prilejul unei şedinţe AIE, convocată ad-hoc în timpul unei pauze a plenului. Fracţiunea PLDM a subliniat că va părăsi Alianţa, dacă inițiativa nu va fi acceptată, scrie deschide.md

În replică, reprezentanții PDM și PL au dat asigurări că vor reveni asupra chestiunilor respective, însă nu în prezent, pentru că ar putea astfel periclita mersul unor anchete.

Drept urmare, liberal-democrații au părăsit ședința de astăzi a Parlamentului, urmând ca la ședința ulterioară a consiliului coaliției să-şi anunţe retragerea din AIE.

„PLDM a scindat decizia de a pleca din Alianță. Nu au decât să facă un pas bărbătesc, să spună decizia tranșant. Înțelegem situația, dar alegerile anticipate au o mare șansă să perturbeze cursul european. Sper să le vină mintea la cap celor din PLDM”, a spus liderul PDM, Marian Lupu.

În cadrul ședinței Parlamentului, președintele Legislativului refuză categoric inițierea procedurii de demitere a Procurorului General solicitată insistent de socialiști. Andrian Candu, cel care potrivit legii deține dreptul exclusiv de a propune demiterea lui Gurin, spune că "nu are dorință" de a iniția acest lucru. Asta pentru ca nu e cazul și că nu o va face atâta timp cât pe rol se află cazuri de rezonanță.

Declarația lui Candu a fost imediat susținută de liderul PCRM. Vladimir Voronin, liderul fracțiunii care anterior a cerut de mai multe ori demiterea lui Gurin, a declarat că nu mai crede că este necesară demiterea procurorului, la fel cum nu va susține și demiterea șefului CNA, Viorel Chetraru.

Astfel, propunerea socialiștilor nu a fost nici supusă votării. Ulterior, socialiștii au anunțat că inițiază procedura de demitere a lui Candu și o pauză de 30 de minute.

sursa: deschide.md/timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.