Actualitate

PLDM, PDM și PL sunt pe ultima sută de metri. Schimbări radicale în acordul viitoarei coaliții

Deși acesta este inspirat din precedentele cte politice, va conține totuși prevederi diferite, în special în privința partajării anumitor funcții.

Astfel, potrivit viitorului acord, la conducerea mai multor instituții nu vor mai fi reprezentanții partidelor. Șefii de la Banca Națională, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală și Consiliul Național pentru Integritate, vor fi selectați prin concurs, în acest sens urmând să fie modificate și un șir de acte legislative, au comunicat pentru Radio Chișlinău surse din cadrul negocierilor.

Potrivit viitorului acord, PLDM și PDM le vor reveni conducerea a câte șase ministere, iar PL – patru. Conform înțelegerilor prealabile la care s-a ajuns, se va face și o așa-numita rotație a domeniilor de responsabilitate. Astfel, mai multe ministere care încă din 2009 au fost conduse de reprezentanți ai PLDM – Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției și cel al educației vor reveni PDM și PL. Pe de altă parte, PDM ”va ceda” Ministerul Protecției Sociale.
Totuși, potrivit surselor Radio Chișinău, până la semnarea acordului ar putea avea loc și unele schimbări în privința partajării ministerelor.
După cum au anunțat aseară liderii celor trei formațiuni, funcția de premierîi revine PLDM, iar cea de șef al legislativului – PDM.

De asemenea, viitorul acord ar urma să conțină și o prevedere privind organiarea unui referendum constituțional de modificare a procedurii de alegere a șefului statului, astfel ca acesta, în ultmă instanță, să poată fi ales cu majoritatea simplă de voturi.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *