Politică

PLDM: Propunem MODIFICAREA a 18 articole din Constituţie!

„Proiectul a fost propus colegilor de Alianţă, şi cel mai probabil vineri seara sau sâmbătă ne vom întâlni şi-l vom discuta la nivel politic”, a menţionat liberal-democratul.

Preşedintele PLDM a evitat să ofere prea multe detalii despre proiectul liberal-democrat de modificare a Constituţiei, precizând doar că acesta include atât propunerile liberalilor privind simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui, dar şi propuneri de preluare a unor atribuţii ale şrfului statului.

”Proiectul va include propunerile PL de simplificare a mecansimului de alegere a şefului statului, dar şi o propunere de prealuare a unor competenţe de la preşedintele republicii şi trecute parţial la Guvern şi la Parlament”, a spus Vlad Filat. Potrivit liberal-democratului, proiectul trebuie să aducă la instaurarea unui regim parlamentar autentic de guvernare.

PL a fost prima formaţiune din cadrul AIE care a prezentat la 19 ianuarie, un proiect de modificare a unor articole din Legea Supremă. Proiectul liberalilor prevedea ca şeful statului va fi ales cu majoritatea simplă de voturi, iar în cazul în care în două tururi de scrutin nu se va obține o majoritate de voturi, la turul trei va fi ales candidatul care va întruni cele mai multe voturi. Deputații liberali au mai propus ca din articolul 78 al Constituției să fie exclusă prevederea, potrivit căreia Parlamentul este dizolvat în cazul în care nu este ales preşedintele. De asemenea, proiectul mai stipula că funcţia de preşedinte poate fi deţinută de persoanele cu vârsta de 35 de ani, faţă de 40 de ani în prezent.

PL a mai propus ca preşedintele republicii va desemna candidatul la funcția de premier la propunerea majorităţii parlamentare,şi nu după consultarea fracțiunilor parlamentare, cum este în prezent.  

Via Arena.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *