Moldova

PLDM și PDM au prezentat rapoartele financiare. Filat a contribuit cu 1,2 milioane de lei la campania electorală

Documentele conţin date privind cheltuielile efectuate de PDM şi PLDM din data de 10 octombrie, atunci când au fost înregistrate în cursă.

Potrivit raportului financiar al PLDM, până în data de 24 octombrie formaţiunea a cheltuit aproximativ 9,5 milioane de lei. Toată suma a fost utilizată pentru publicitate electorală. Potrivit documentului, banii au fost încasaţi în urma donaţiilor făcute de 65 de persoane. Cei mai mulţi bani, 1,2 milioane de lei, au fost oferiţi de liderul formaţiunii Vlad Filat.

Timp de două săptămâni, democraţii au cheltuit 9,2 milioane de lei pentru campanie. Suma a fost acumulată în urma donaţiilor oferite de 450 de membri şi simpatizanţi ai formaţiunii. Cele mai mari contribuţii sunt de aproximativ 50 000 de lei. Ca şi în cazul liberal-democraţilor, banii au fost utilizaţi pentru publicitate.

Potrivit CEC, în actuala campanie electorală partidele şi blocurile electorale pot cheltui câte cel mult 55 de milioane de lei, iar candidaţii independenţi – 2 milioane de lei. 

Asociația Promo-Lex care face parte din Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte observă că partidele cheltuiesc bani nu doar pentru publicitatea electorală. În perioada de monitorizare 24 septembrie-15 octombrie, observatorii Promo-Lex au anunțat că atât PLDM și PDM, cât și alte partide au făcut cadouri electorale, au finanțiat proiecte de infrastructură, au organizat concerte și competiții sportive în diferite localități ale republicii. 

După publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *