Ultima oră

PLDM vrea ca piața asigurărilor auto să fie liberalizată

Proiectul de modificare şi completare a Legii nr.414-XVI din 22.12.2006 „Cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civila pentru pagube produse de autovehicule” a fost elaborat în rezultatul monitorizării activității Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule din Republica Moldova (BNAA) de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).

Astfel au fost constatate carențe în legislația în vigoare și lipsa pârghiilor instituțiilor statului pentru a interveni în situaţii de blocare a funcţionării BNAA sau de încălcare a prevederilor legale şi statutare de către membrii acestuia.

În rezultat, pe piața asigurărilor auto se formează înțelegeri de cartel, iar costurile asigurărilor auto sunt de două ori mai mari, decât în țările din regiune. Astfel prețul certificatului "Carte Verde" pentru asigurarea unui cap de tractor+ semiremorca (TIR) în Republica Moldova este de 840 euro, față de 450 euro în România, Polonia, Ucraina, Bulgaria, etc.

Din cauza taxelor de asigurare mari percepute de companiile din Republica Moldova, transportatorii autohtoni nu sunt competitivi pe piața auto internațională și nu pot dezvolta afaceri durabile în acest domeniu.

Contrar taxelor mari percepute în ultimii șapte ani, despăgubirile achitate de asiguratori constituie 20-30% din venit, adică de 2 ori mai puțin decât prevăd cerințele metodologice.

Modificările propuse de autorii proiectului de lege au menirea de a duce la micșorarea în prima fază cu 40% a costurilor pentru ”Cartea Verde”, iar treptat să ajungă la prețul achitat în țările din regiune.

Liberalizarea comercializării poliței de asigurare „Cartea Verde” urma să aibă loc încă în luna septembrie a anului trecut, dar imperfecțiunea legislativă a permis menținerea și chiar agravarea situației din domeniu.

pldm.md  

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.