Ultima oră

PLDM vrea RĂSPUNDERE PENALĂ pentru cei care își abandonează copii

Iniţiativa aparţine vicepreşedintelui Parlamentului, Liliana Palihovici, şi vizează completarea Codului Penal al Republicii Moldova.

„Iniţiativa legislativă propune amendarea Codului Penal în sensul stabilirii răspunderii penale pentru săvîrşirea de către persoana, care are obligaţia legală de întreţinere faţă de minor, a acţiunii de părăsire, alungare sau lăsare fără ajutor, expunîndu-l la suferinţe fizice sau morale, neîndeplinirea intenţionată a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; neplata intenţionată, timp de cinci luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească”, se arată în nota informativă a proiectului.

Potrivit lui Palihovici, abandonul este cea mai gravă formă de neglijare a copilului şi acest fenomen care devine obişnuit în Moldova se datorează şi cadrului legal prea blînd pentru cei care îşi părăsesc familia şi copiii. ”Această iniţiativă vine să contribuie la ocrotirea relaţiilor de convieţuire între părinţi şi copii”, a spus Palihovici.

Conform unui studiu, în instituţiile rezidenţiale din RM sînt înregistraţi aproximativ 11 mii copii, dintre care 3% sînt orfani, iar restul au fost înscrişi în instituţii temporar avînd părinţii în viaţă. 

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *