Poate fi dizolvat actualul Parlament?
În acest scop, potrivit lui V. Voronin, au fost create 11 comisii speciale. Liderul PCRM a promis că comuniştii vor dizolva actualul Parlament, pe care îl consideră nelegitim, vor câştiga anticipatele, iar apoi vor anula toate legile adoptate de Alianţa de la guvernare. Poate sau nu poate fi dizolvat actualul Parlament şi dacă da – în ce condiţii?
Solicitat de TIMPUL, expertul în dreptul constituţional Vitalie Catană a calificat declaraţiile liderului comunist ca fiind nişte „fumigene politice care nu au acoperire legală”. Potrivit lui Catană, Parlamentul poate fi dizolvat numai în următoarele situaţii: dacă Legislativul nu adoptă nicio lege pe parcursul a trei luni sau dacă premierul îşi dă demisia, iar în decurs de trei luni nu este format un alt Guvern. „Din punct de vedere politic, nu văd nicio premisă pentru dizolvarea Parlamentului, nu există temei legal. Alegerile anticipate ar putea surveni numai în urma acţiunilor Alianţei de guvernare, dar cred că asta ar fi o corvoadă care ar distruge Alianţa din punct de vedere electoral şi bănuiesc că Filat ar fi primul în lista perdanţilor. Un astfel de deznodământ ar fi fatal pentru cariera politică a premierului”, consideră Vitalie Catană.
El este de părerea că declaraţiile comuniştilor nu sunt decât „o manevră prin care se încearcă distragerea atenţiei publice”. „Sunt declaraţii fără acoperire legală ca şi multe altele din ultimul timp. Plecarea lui Mişin a dăunat imaginii PCRM şi, ca să distragă atenţia publică de la acest fapt, Tkaciuk face declaraţia cu cele 3 mln. euro luate de Dodon ca să tempereze efectul plecării acestuia. Apoi revenirea în Parlament a fost tratată ca o înfrângere a comuniştilor şi, ca să deturneze atenţia de la acest fapt, comuniştii au lansat declaraţii privind anticipatele şi astfel lumea discută despre alegeri, şi nu despre înfrângerea PCRM-ului”, a menţionat pentru TIMPUL Vitalie Catană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!